Restaurant Pedregalejo Malaga

5 redenen waarom je een citytrip moet maken naar Málaga

Misschien is het geen toeval dat onze roadtrip door Zuid-Spanje dit jaar in Málaga begon. Het zou zomaar kunnen dat ik me onbewust heb laten beïnvloeden door alle goede verhalen van mensen om me heen, die ineens massaal een citytrip naar Málaga lijken te maken. Deze stad aan de zonnige Costa del Sol is helemaal hip en happening, in tegenstelling tot een aantal jaar geleden. Hoe komt dit? En waarom mag jij een citytrip naar Málaga niet missen? Daar zijn vijf hele goede redenen voor!

> Waarom je niet op citytrip moet gaan naar Barcelona

1. Tapas en vis

Ja lieve mensen, first things first. Een Spaanse stad betekent Spaanse eten, ofwel: tapas en sangria. Vergeet reden 2 t/m 5, this is all you need! Maar die versnaperingen vinden we toch wel op meer plekken in Spanje? Klopt! Maar Málaga ligt in de Zuid-Spaanse regio Andalusië, waar de tapa zijn oorsprong vindt. En dat idee maakt het nét even een stukje lekkerder.

Ben je een visliefhebber? Ook dan is een citytrip naar Málaga een goed idee. Sowieso omdat het aan de kust ligt, maar vooral omdat Málaga nog echte authentieke visserswijkjes kent. In Pedregalejo eet je voor 2 euro heerlijk verse sardientjes van de barbecue. Verwacht voor die prijs niet dat je in een chic restaurant dineert. Vaak neem je hier plaats aan een plastic tuinsetje, wat de ervaring des te leuker maakt. Het enige wat je nodig hebt is goed eten, een goede fles wijn, goed gezelschap en een stel Spanjaarden om je heen. Local feeling ten top!

Citytrip Málaga visserswijken

2. Alles ziet er anders uit als de zon schijnt

Waar je in het binnenland van Spanje al snel kapot gaat van de hitte in de zomer, is het in Málaga met meer dan 320 dagen zon per jaar en een lekker verfrissende zeebries bijna altijd goed toeven. Dat maakt de stad bij velen geliefd. Málaga heeft ook een mooi stadsstrand, La Malagueta, wat op ongeveer 10 minuutjes lopen van het centrum ligt. In de omgeving zijn nog veel meer strandjes te vinden, zoals in de visserswijkjes Pedregalejo en El Palo. Hoewel dit misschien niet de mooiste stranden zijn die je ooit hebt gezien, is de sfeer er wel erg leuk en authentiek. Hier beleef je het echte oude Spanje. De oude visserbootjes op het strand en de rotsen bij de kust bij El Palo maken je Instagram plaatje helemaal compleet.

“Meer dan 320 dagen per jaar zon

Citytrip Málaga
Citytrip Malaga

3. Indrukwekkende natuur

Dat het hier geen dorre bedoeling is schreef ik al eerder in mijn artikel over onze roadtrip door Zuid-Spanje. Ook Málaga doet hier niet aan onder. De stad is erg groen en je vindt er een behoorlijke diversiteit aan beplanting. Weer een bewijs dat je echt niet naar de andere kant van de wereld hoeft voor mooie palmbomen. Je komt ze hier op iedere hoek van de straat tegen. Ook de paarse bloesems, waar de hele stad mee vol staat, zijn prachtig. De bloemen groeien aan de Jacaranda boom, die heel de maand mei in bloei staat. Plan je citytrip naar Málaga dus in deze maand als je dit spektakel niet wilt missen.

Voor nog meer groen ga je naar Paseo del Parque, het stadspark van Málaga. Hier groeien allerlei soorten (tropische) bomen en planten, afkomstig uit verschillende delen van de wereld. Heerlijk om hier doorheen te fietsen of wandelen, of om lekker even achterover te leunen op een van de typisch Andalusische bankjes met Moors tegelwerk.

Citytrip Malaga

4. Van havenstad naar hippe hotspot

Málaga is een overzichtelijke en knusse stad. In het oude centrum liggen de bezienswaardigheden op loopafstand en kun je de belangrijkste highlights prima binnen een dag zien. De beste manier om een goede indruk te krijgen van de stad vind ik nog steeds door middel van een good old fietstour. Wij boekten een tripje bij fietstour.com, met een Nederlandse gids. In drie uur tijd reden we langs alle highlights van Málaga, zoals de stierenarena, de overdekte versmarkt, het oude Romeinse theater, de visserswijkjes, het havengebied en de kathedraal. Na de fietstour pakten we nog een mooi uitzichtje mee op de rooftopbar van AC Hotel Málaga Palacio.

Het was in Málaga niet altijd zo gezellig als nu. Tot 15 jaar geleden was het zelfs een lelijk grauwe havenstad waar je liever niet wilde zijn. De afgelopen jaren is er een hoop geld geïnvesteerd om de stad leefbaar en aantrekkelijk te maken, en dat is goed gelukt! Zelfs in het havengebied, waar het industriële karakter van de stad nog goed te zien is, kan ik me niet voorstellen dat het hier ooit lelijk was. Het gebied bij de haven is sinds kort ook helemaal upcoming, met een mooi aangelegde promenade en verschillende winkeltjes en restaurants.

Citytrip Malaga

5. Een ruige omgeving 

Málaga is de perfecte uitvalsbasis voor actieve tripjes in de omgeving. Op ongeveer een uurtje rijden vind je Caminito del Rey. Een diepe kloof met voorheen het gevaarlijkste wandelpad van Europa. Nu vooral een prachtig natuurgebied, waar je hart misschien wel een beetje sneller van gaat kloppen als je last hebt van hoogtevrees. Kun je geen genoeg krijgen van natuur? Op ongeveer dezelfde afstand vind je natuurreservaat Torcal de Antequera, waar je bovenin de bergen een prachtige korte hike kunt maken door bijzondere rotspartijen. Kijk niet raar op als je ineens een paar hoorns met een sik achter een steen vandaan ziet komen. Welkom in het leefgebied van de steenbok!

“Het gevaarlijkste wandelpad van Europa

Ezra Dijck

Na mijn wereldreis wist ik het zeker: Ik ben verliefd op Zuid-Europa. En ja, ik heb écht goed gezocht, maar die fijne mediterrane sfeer is nergens op de aardbol te evenaren. Op Zuidgekruid neem ik je mee langs de mooiste reisroutes en lekkerste foodspots in ons zonnige zuiden. Ga je mee verliefd worden?

Bekijk blogs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opmerkingen