Een beetje foodie kiest zijn stedentrip in Italië anno nu natuurlijk uit op basis van lokale culinaire specialiteiten. Het is een feestje om je onder te dompelen in de eetcultuur van een ander land. Italië is mijn grote culinaire liefde: ode aan de pasta’s en pizza’s! Je kunt in de laars overal terecht voor heerlijke traditionele gerechten, maar de beleving wordt natuurlijk nóg leuker wanneer je een stad bezoekt met een smaakvol verhaal. Check mijn tips voor vijf smaakvolle stedentrips in Italië met eten in de hoofdrol, die je als foodie niet mag missen!
1. Bologna
Je hoeft geen echte foodie te zijn om te weten dat hier de pasta bolognese vandaan komt. Waarom spaghetti bolognese dan nergens op de kaart staat in Bologna? Omdat dit volgens de Italianen helemaal niet bestaat! Traditioneel eten zij dit wereldberoemde maaltje met ragù alla bolognese (een stevige saus met stoofvlees) en tagliatelle, zodat de saus goed wordt opgenomen. Voor een makkelijke maaltijd mag het stoofvlees ook worden vervangen door gehakt.
> Bologna in 3 dagen: bezienswaardigheden & tips!

Bologna is voor echte bourgondiërs. Geen plek voor fitboys of fitgirls dus. Deze stad wordt niet voor niets la grassa (de dikke) genoemd, en staat bekend als culinaire hoofdstad van Italië. Vanuit Bologna kun je een tripje maken naar het naastgelegen stadje Parma. Je weet wel, met die lekkere gelijknamige ham en Parmezaanse kaas. Niet ver van Bologna ligt ook Modena, de geboorteplaats van balsamico, waar tevens de grootste balsamico brouwerij ter wereld staat.
> Eten in Bologna: dit moet je proeven!
2. Napels
Wie Napels zegt, zegt pizza Margherita. En maffia. Of pizza Margherita maffia. Er is namelijk nogal wat te doen over de herkomst van deze klassieker. Heel lang werd gedacht dat de traditionele pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum (de kleuren van de vlag van Italië) is vernoemd naar de Italiaanse koningin Margherita, toen ze in 1889 Napels bezocht. Dit bleek echter na onderzoek van een Italiaanse cultuurhistoricus niet te kloppen.
“De pizza Margherita maffia
OK, forget about Margherita dan. Nemen we toch lekker een pizza Napolitana? Het lijkt logisch dat ‘Napolitana’ verwijst naar Napels, als de bakermat van de pizza. Maar er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat deze pizza niet in Napels, maar een dorpje 100 km verderop is uitgevonden, of zelfs nog verder weg in Rome. Waar de waarheid ook ligt, wij blijven ondertussen gewoon genieten van onze geliefde caloriebom in een van de vele pizzeria’s van Napels.


3. Rome
Als we de Italiaanse cultuurhistorici mogen geloven eet je hier dus je échte pizza Napolitana. Maar er leiden meer wegen naar Rome. Een van mijn favo voorgerechten, die het ook goed doet als borrelhap, is hier bedacht: de bruschetta met tomaat. Ook voor pastalovers is deze stad een waar walhalla. Vele klassiekers zijn hier uitgevonden, zoals de romige carbonara en de tomatensaus amatriciana. En omdat de lekkerste courgettes in de regio van Rome groeien, zijn gevulde en gefrituurde courgettebloemen hier op menig menukaart goed vertegenwoordigd.
4. Milaan
Waar denk je als eerste aan bij Italiaans eten? Juist, niet aan stoofschotels. Toch is Osso bucco alla Malinesa dé signature dish van Milaan. Dit is een gerecht met gestoofde kalfsschenkels, vaak gegeten met romige (saffraan) risotto of polenta. Omdat Milaan dicht tegen de Zwitserse grens ligt, hebben de gerechten in heel deze regio ook soortgelijke invloeden. In tegenstelling tot de rest van het land gebruiken Noord-Italiaanse koks opvallend weinig olijfolie. Ze koken hier liever met reuzel of boter.
“De likeur van een minnares
Ook voor uitgesproken smaken moet je in Milaan zijn. En dan heb ik het niet over de extravagante creaties op de catwalk. Op ongeveer 25 km van de stad ligt het dorpje Gorgonzola, waar de gelijknamige blauwe schimmelkaas vandaan komt. Ook het stadje Saronno ligt niet ver van Milaan. Does not ring a bell? Disaronno waarschijnlijk wel. De bekende amaretto likeur wordt al lang niet meer in deze stad geproduceerd, maar vindt hier wel zijn oorsprong. Het gerucht gaat dat een Italiaanse schilder in 1525 de opdracht had om een fresco van Madonna te schilderen in de kerk van Saronno. Hij vroeg de jonge vrouw waar hij op dat moment een affaire mee had om hiervoor model te staan. Als gift maakte zij de amaretto likeur voor hem. De makers van nu beweren dat het recept sinds die tijd niet meer veranderd is.
5. Toscane
I know, Toscane is geen geen stad, maar toch mag deze tip niet ontbreken in de lijst van smaakvolle stedentrips in Italië. Waarom? Je kunt hier wijnen tot je erbij neervalt in de welbekende Chianti streek, een wijngebied tussen de steden Florence, Siena en Arezzo. Tevens drie leuke steden om te bezoeken! In het glooiende heuvellandschap vind je eeuwenoude wijngaarden, wijnranken en wijnhuizen waar je de Chianti wijnen kunt proeven.
Een lekkere snack bij de druivensap? Probeer eens cantuccini’s. Deze amandelkoekjes komen uit de provincie Prato in Toscane, waar ze vaak als dessert worden geserveerd met een glas Vin Santo (Toscaanse dessertwijn). De naam van dit befaamde koekje is afgeleid van het Latijnse woord ‘cantellus’, wat sneetje brood betekent. Als je naar de vorm kijkt snap je wel waarom.
Heb jij nog lekkere tips voor stedentrips in Italië?
Dit vind je misschien ook leuk:
Laat een bericht achter