Wanneer je op Zakynthos bent, bezoek je waarschijnlijk de bekende highlights zoals het scheepswrak, de Blue Caves en Turtle Island. Maar als echte foodie kijk je na je ontbijt natuurlijk weer uit naar de lunch, en is food hetgeen wat de klok slaat in jouw hersenpan. I feel you! Naast de vele leuke restaurants op Zakynthos, is er als foodie nog veel meer te doen op het eiland. Wat precies? In dit artikel zet ik de zes leukste tips voor foodies op Zakynthos op een rij. En ik kan alvast verklappen: dit wordt smullen!

1. Volg een kookworkshop op Zakynthos
Wil je de fijne kneepjes van de Griekse kookkunst leren? Volg dan een kookworkshop bij Greenfrog in Argassi. Tijdens deze workshop leer je al kokend meer over de geschiedenis en eetgewoonten van Griekenland, met in het bijzonder Zakynthos. In de ‘open keuken’ met geweldig uitzicht op de achterliggende groene bergen, help je mee met het bereiden van typisch Griekse gerechten zoals tzatziki, stiffado (stoofpot) en verse pitabroodjes. Na de wijze kooklessen, flinke inspanningen en het nodige wachten is het moment suprême natuurlijk de tafel vol met zelfgemaakte Griekse gerechtjes. Ik vond de kookworkshop een van de leukste dingen om te doen op Zakynthos!
> Is eten en drinken in Griekenland duur?

2. Ga eten bij een traditionele Griekse taverna
Een taverna is een typisch Grieks restaurant met meestal een typisch bijhorende Griekse inrichting. Je ziet het plaatje waarschijnlijk al voor je: de vierkante houten tafeltjes met de bekende houten stoeltjes. In zo’n taverna geniet je van traditionele Griekse gerechten zoals souvlaki, moussaka of een pita gyros. Maar je kunt er ook kleinere gerechtjes bestellen om gezellig met elkaar te delen. Een soort tapas op zijn Grieks, ook wel mezze genoemd. Bijvoorbeeld saganaki (gebakken kaas), dolmades (gevulde wijnbladeren) of spanakopita (taartje van filodeeg met spinazie en feta). Bestel niet te veel, de Grieken houden van flinke porties.
> Deze foodfacts moet je weten voor je naar Griekenland gaat

3. Een wijnproeverij op Zakynthos
Oké, Griekse wijnen zijn misschien niet de beste op aarde. Maar zoals ik eerder tijdens de kookworkshop leerde: “It’s not always about being the best”. De eet- en drinkgewoonten van een land vertellen een eeuwenoud verhaal. Bij iedere slok wijn proef je een stukje Griekse geschiedenis en beleef je écht de cultuur. Er zijn meerdere wijnmakers en wijnproeverijen op Zakynthos te vinden. Wij hebben een korte rondleiding gehad op het prachtige erf van Art & Wine Winery, waar je zelf mag rondlopen door de wijngaarden, olijf- en vijgenbomen. In de kelder kun je de Griekse wijnen proeven, inclusief aperitiefje met heerlijke vijgencompote. Deze verkopen ze ook in hun winkeltje, zeker een aanrader.
4. Geniet van een ‘diner with a view’
Heb je dat ook, dat het eten net even wat lekkerder smaakt als de sfeer en de setting goed is? Voor die setting ben je op Zakynthos sowieso aan het juiste adres. Bijna overal waar je gaat eten heb je prachtig uitzicht op de zee of op het groene bergachtige binnenland. Vooral aan de westkant van het eiland zijn prachtige plekjes te vinden waar je de zon heel romantisch in zee ziet zakken terwijl jij lekker geniet van je feta kaasje. Wanneer je aan deze kant van het eiland rijdt, kun je de bordjes met ‘sunset tavernas’ dan ook niet missen. Mijn favoriet: Cave Damianos Taverna.

5. Bezoek een Griekse olijfoliefabriek
Zakynthos staat bekend om zijn olijfbomen. Er groeien er maar liefst twee miljoen olijfbomen op het eiland. De oudste boom is 2000 jaar oud en is te vinden in het dorpje Exo Chora. Van bijna alle olijven die op Zakynthos worden geoogst, wordt olijfolie gemaakt. Daarom bevinden zich op het eiland meerdere olijfoliefabriekjes. Wij bezochten Aristeon Ecological Olive Press in Lithakia, vlakbij Laganas. Leuk om te zien hoe de olijfolie wordt geproduceerd, en lekker om de verschillende smaken te proeven. Ik vond het hier alleen wel wat massaal en toeristisch. Ben je opzoek naar een authentieke ervaring? Dan kun je beter een kleiner olijfoliefabriekje bezoeken ergens anders op het eiland.
6. Haal een lekkernij bij een Griekse bakkerij
De Grieken kiezen vaak voor een breakfast to go met een frappé (ijskoffie) en een simpel broodje zoals een koulouri. Dat is een soort bagel met sesamzaadjes, soms gevuld met roomkaas. Heerlijk als ontbijt, maar ook als tussendoortje. Je vindt ze bij een van de vele bakkerijtjes die je overal op Zakynthos tegenkomt, of vaak ook in de kleine supermarktjes. Ben je dol op zoet? Dan zijn de Grieken je beste vriend, want sugar is hun middle name! Bij de bakkerijtjes liggen veel verschillende koekjes, cakes, gebakjes of puddingbroodjes te schreeuwen om meegenomen te worden.
Tip: Probeer eens Kataifi, een traditioneel Grieks gebakje dat wordt gemaakt van flinterdun draadjesdeeg gevuld met walnoten en siroop.
Welke foodie tips ga jij doen op Zakynthos?
Dit vind je misschien ook leuk:
Oeiii de timing van deze blogpost kon niet beter, wij zitten as we speak in het vliegtuig naar Zakynthos. Thanks voor de tips!
Yeah wat fijn! Hele fijne vakantie en eet ze ;).
Leuk artikel! Enig idee hoe je de kookworkshop kunt reserveren? Ik las er namelijk ook al over via tripadvisor, maar op de site van het restaurant staat er helemaal niks over…
Hi Anke, ik heb toen gereserveerd via Tripadvisor, maar zie dat dat nu niet meer kan. Misschien kun je Greenfrog een mailtje sturen? Alvast veel plezier als je gaat!