Kookworkshop Greenfrog Argassi Zakynthos

6x doen op Zakynthos voor echte foodies

Wanneer je op Zakynthos bent bezoek je waarschijnlijk de highlights zoals het scheepswrak, de Blue Caves en Turtle Island. Maar als echte foodie leef je van meal tot meal, en is food natuurlijk hetgeen wat de klok slaat in jouw hersenpan. I feel you. Naast de vele restaurants op Zakynthos, is er als foodie nog veel meer te doen op het eiland! Wat precies? In dit artikel zet ik de zes leukste food activiteiten voor je op een rij. En ik kan alvast verklappen: dit wordt smullen!

Leef je uit in de keuken: volg een kookworkshop

Wil je de fijne kneepjes van de Griekse kookkunst leren? Volg dan een kookworkshop bij Greenfrog in Argassi. Tijdens deze workshop leer je al kokend meer over de geschiedenis en eetgewoonten van Griekenland, met in het bijzonder Zakynthos. In de ‘open keuken’ met geweldig uitzicht op de achterliggende groene bergen, help je mee met het bereiden van typisch Griekse gerechten zoals tzatziki, stiffado (stoofpot) en verse pitabroodjes. Na de wijze kooklessen, flinke inspanningen en het nodige wachten is het moment suprême natuurlijk de tafel vol met zelfgemaakte Griekse gerechtjes. Lekker eten gegarandeerd!

Kookworkshop Greenfrog Argassi Zakynthos

Ga eten bij een traditionele taverna

Een taverna is een typisch Grieks restaurant met meestal een typisch bijhorende Griekse inrichting. Je ziet het plaatje waarschijnlijk al voor je: de vierkante houten tafeltjes met houten stoeltjes. In zo’n taverna geniet je van traditionele Griekse gerechten zoals souvlaki, moussaka of een pita gyros. Maar je kunt er ook kleinere gerechtjes bestellen om gezellig met elkaar te delen. Een soort tapas op zijn Grieks, ook wel mezze genoemd. Bijvoorbeeld saganaki (gebakken kaas), dolmades (gevulde wijnbladeren) of spanakopita (taartje van filodeeg met spinazie en feta). Bestel niet te veel, de Grieken houden van flinke porties.

Lees ook: deze foodfacts moet je weten voor je naar Griekenland gaat

Proef het echte Griekenland bij een wijnmakerij

Oké, Griekse wijnen zijn misschien niet de beste op aarde. Maar zoals ik eerder tijdens de kookworkshop leerde: “It’s not always about being the best”. De eet- en drinkgewoonten van een land vertellen een eeuwenoud verhaal. Bij iedere slok wijn proef je een stukje Griekse geschiedenis en beleef je écht de cultuur. Wij hebben een korte rondleiding gehad op het prachtige erf van Art & Wine Winery, waar je zelf ook mag rondlopen door de wijngaarden, olijf- en vijgenbomen. In de kelder kun je de Griekse wijnen proeven, inclusief aperitiefje met heerlijke vijgencompote. Deze verkopen ze ook in hun winkeltje, zeker een aanrader!

Geniet dubbelop van een ‘diner with view’

Als echte foodie ga je op Zakynthos natuurlijk sowieso lekker op al die Griekse gerechtjes. Maar als de sfeer en de setting goed is, geniet je nét even iets meer. Voor die setting zit je op dit eiland goed! Bijna overal waar je gaat eten heb je prachtig uitzicht op de zee of het groene bergachtige binnenland. Vooral aan de westkant van het eiland zijn prachtige plekjes te vinden waar je de zon heel romantisch in zee ziet zakken terwijl jij lekker een stuk feta in je mond propt. Wanneer je aan deze kant van het eiland rijdt kun je de bordjes met ‘sunset tavernas’ niet missen. Er zijn er genoeg te vinden. Mijn favoriet: Cave Damianos Tavern.

Bezoek een Griekse olijfoliefabriek

Zakynthos staat bekend om zijn olijfbomen. Er groeien er maar liefst twee miljoen op het eiland! De oudste boom is 2000 jaar oud en is te vinden in het dorpje Exo Chora. Van bijna alle olijven die op Zakynthos worden geoogst wordt olijfolie gemaakt. Daarom bevinden zich op het eiland meerdere olijfoliefabriekjes. Wij bezochten Aristeon Ecological Olive Press in Lithakia, vlakbij Laganas. Leuk om te zien hoe de olijfolie wordt geproduceerd, en lekker om de verschillende smaken te proeven. Ik vond het hier alleen wel wat massaal en toeristisch. Ben je opzoek naar een authentieke ervaring? Dan kun je beter een kleiner olijfoliefabriekje bezoeken ergens anders op het eiland.

Olijfbomen op Zakynthos

Ga voor zoet, hartig of allebei, in een Griekse bakkerij

In Griekenland is ontbijt niet de belangrijkste maaltijd van de dag. Vaak gaan ze hier voor een ‘breakfast to go’ met een frappé (ijskoffie) en een simpel broodje zoals een koulouri. Dat is een soort bagel met sesamzaadjes, soms gevuld met roomkaas. Overigens ook in andere vormen verkrijgbaar. Heerlijk als ontbijt, maar ook voor tussendoor. Je vindt ze bij een van de vele bakkerijtjes op Zakynthos, of vaak ook in de kleine supermarktjes. Ben je een echte zoetekauw? Dan zijn de Grieken je beste vriend. Sugar is hun middlename. Bij dezelfde bakkerijtjes liggen verschillende koekjes, cakes, gebakjes of puddingbroodjes te schreeuwen om meegenomen te worden. Probeer eens Kataifi, een traditioneel Grieks gebakje dat wordt gemaakt van flinterdun draadjesdeeg gevuld met walnoten en siroop.

Hier lees je alle artikelen over Griekenland

Ezra Dijck

Hi, ik ben Ezra. Trotse member van de dertigers club en dol op roadtrips, good food, Zuid-Europa en de rest van de landen rondom de Middellandse Zee. Ik geniet graag het hele jaar door van die mediterrane vakantiesfeer. Jij ook? Blijf dan hangen voor leuke routes, lekkere recepten en goede foodspots!

Bekijk blogs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opmerkingen