Aubergine burgers met falafel en gepofte zoete aardappel

Ik denk dat het inmiddels wel duidelijk is dat ik gek ben op de Zuid-Europese keuken. De naam Zuidgekruid komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Mocht je misschien verwachten dat ik hier alleen Spanje, Italië of Griekenland voorbij laat komen, dan heb ik vandaag een verrassing voor je: not true! Zuidgekruid is mijn ode aan de gehele Mediterranee en dat gebied is veel groter dan alleen Zuid-Europa. Alle landen die grenzen aan de Middellandse Zee behoren tot dit gebied. Dit betekent dus ook veel landen in het noorden van Afrika, zoals Marokko, Libië en Egypte. Maar ook delen uit het Midden-Oosten zoals Libanon en Israël. 

En dat is fijn! Want dat betekent dat ik ook Midden-Oosterse recepten met jullie kan delen. Ingrediënten die je in dit soort landen vaak tegenkomt zijn aubergine en kikkererwten. Laat dat nu net de basis zijn van dit gerecht. Super healthy, helemaal niet moeilijk en toch een beetje speciaal!

20 min. bereidingstijd

Dit heb je nodig (voor 2 burgers)

  • 1 grote aubergine
  • 8 falafel balletjes
  • 3 flinke el kwark of Griekse yoghurt
  • 1 el harissa
  • 1 tl gedroogd tijm
  • 3 el olijfolie
  • Zout en peper

Zo maak je het

1. Was de aubergine en snijd de bovenkant eraf. Zet de aubergine op zijn onderkant en snijd aan beide zijden een zijkantje weg (om te voorkomen dat je straks een plak hebt met alleen maar schil aan een kant). Snijd de aubergine vervolgens in de lengte in vier flinke plakken.

2. Meng in een kommetje de olijfolie en tijm. Breng op smaak met peper en zout. Bestrijk beide kanten van de aubergine plakken hiermee.

3. Laat een grillpan goed heet worden en bak hierin de aubergine plakken op middelhoog vuur aan beide kanten in ongeveer 15 minuten gaar. Zorg dat je mooie bruine streepjes ziet. Bak ondertussen ook de falafel balletjes in een koekenpan in ongeveer 10 minuten.

4. Doe de kwark samen met de harissa in een schaaltje en meng kort door elkaar zodat er een marmer effect ontstaat. Zet apart.

5. Voor het opbouwen van de burger: leg een plak aubergine op een bord met daar bovenop vier falafelballetjes. Schep de kwarkdip eroverheen en leg een tweede plak aubergine bovenop. Herhaal dit voor de tweede burger. 

“Eet smakelijk!

Ezra Dijck

Na mijn wereldreis wist ik het zeker: Ik ben verliefd op Zuid-Europa. En ja, ik heb écht goed gezocht, maar die fijne mediterrane sfeer is nergens op de aardbol te evenaren. Op Zuidgekruid neem ik je mee langs de mooiste reisroutes en lekkerste foodspots in ons zonnige zuiden. Ga je mee verliefd worden?

Bekijk blogs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opmerkingen