Meestal ben ik voor etentjes in en rondom Breda vinden, maar deze keer was ik even toe aan wat nieuwe prikkels. Het mocht wel iets spannender, iets extravaganter. In Rotterdam moest dat vast goed komen. De verscheidenheid aan fancy restaurants en hippe hotspots is hier enorm. Na wat research voor mediterraans eten, want dat zocht ik natuurlijk, kwam ik uit bij restaurant Vandal. Wil je graag bijzonder uit eten in Rotterdam? Dan is deze plek met een mix van de mediterrane en Japanse keuken wat je zoekt. Goed dus dat je dit leest. Want wanneer je zoals ik niet uit Rotterdam komt en je doet geen research vooraf, dan loop je dit restaurant waarschijnlijk zo voorbij. En dat zou zonde zijn…

Een spannende entree
“Is dit de ingang?” Samen met mijn vriend sta ik voor een achterdeur, zo lijkt het, in een zijstraat ergens in het centrum van Rotterdam. Ik voer de toegangscode in die ik per mail heb ontvangen. Spannend, het voelt bijna alsof ik iets doe wat niet mag. Alsof we naar een geheime underground plek gaan, zoals een echte vandaal betaamt. De code klopt. De deur gaat open en we stappen een donkere ruimte binnen. Terwijl we naar beneden lopen zorgt de juiste sfeerverlichting voor goed zicht op de muren die vol staan met street art. Onderaan de trap worden we ontvangen door Mr. Vandal himself en een vriendelijke dame die onze jas aanneemt.

De sfeer van het restaurant
De dame begeleidt ons naar het restaurant. We mogen plaatsnemen aan een tafel bij een van de weinige raampjes. Vanuit hier kijken we nét een stukje boven het water uit en zien we dat we onder de zeespiegel dineren vanavond. Ik ben erg onder de indruk van de sfeervolle ruimte. Er hangt een luxueuze sfeer met een rauw randje. Het Rotterdamse restaurant heet niet voor niets ‘Vandal’, een woord waar ze in Amerika een street art artiest mee aanduiden. Vanuit onze plek hebben we niet alleen mooi zicht op de street art, maar ook de open keuken en op de DJ die met zijn muziek het geheel nog meer samenbrengt.
“Bijzonder uit eten in Rotterdam met een knipoog uit Brabant
De serveerster brengt ons de kaart en vertelt over het ‘to share or not to share’ concept van Vandal. Je kunt gerechten bestellen om te delen, maar dat hoeft niet per se. Voor we de diner kaart bekijken bestellen we eerst geheel in stijl twee cocktails. Ik ga voor een Rose Petal Martini en mijn vriend voor de Vandal Sour. Terwijl we even later van deze twee prachtige drankjes genieten krijgen we alvast een amuse om mee te starten: een sneetje culinair truffel worstenbrood met heerlijk zacht vlees en een knipoog van de chefkok, die uit Brabant komt. Voelt dat avondje bijzonder uit eten in Rotterdam toch nog als thuiskomen.


Je eigen menu samenstellen
Wanneer we de kaart openslaan vallen twee dingen direct op: de exclusieve gerechten én exclusieve prijzen. Het is hier niet goedkoop, maar in deze setting had ik dat ook niet verwacht. De Japanse invloeden zijn op de kaart goed vertegenwoordigd. Zo kun je kiezen uit verschillende Nigiri, Sashimi en rolls. Leuk om dit te zien in combinatie met mediterrane gerechten zoals pata negra, sardines, carpaccio en tortellini kreeft. Wil je de romantiek een beetje opschroeven? Dan kun je hier zelfs terecht voor oesters en kaviaar.

“De gerechten worden prachtig geserveerd
De eerste ronde gaan we voor de licht gegrilde sardines gepekeld in pomelo, de Roseval hasselback potatoes met crème fraîche en de yakitori van kippendijen met bosui, gember en macadamia noten. Als dit al als muziek in de oren klinkt, wacht maar tot het geserveerd wordt! Het servies en bestek is prachtig. De sardientjes zijn mooi opgemaakt en worden geserveerd op een rots. De Roseval aardappels komen in een mooie schaal in gouden folie en de kippendijen worden geserveerd op een soort luxe mini barbeque. Wat een lust voor het oog, en wat een heerlijke gerechten.


Terwijl we de serveersters ondertussen met prachtige arty gerechten naar verschillende tafels zien lopen, besluiten wij ook voor ronde twee te gaan. We nemen de Akami; bluefin tonijn sashimi die on the rocks wordt geserveerd, met sojasaus en verse wasabi. Verder kan ik als echte kaasliefhebber het natuurlijk niet laten om de Roffa cheese steak te bestellen; een brioche met steak slices, crème van Rotterdamse oude kaas en jalapeno pepers. Goeie combi!


Afsluiten in Vandal stijl
Hoewel we niet veel gegeten hebben zijn we na ronde twee toch aardig voldaan. Daarom wordt ronde drie de dessert ronde. Ik ga voor de Macaron met hermès oranja, citrus en groene thee. Een lekker fris en zoet dessert waarin de sinaasappel en mandarijn smaken goed aanwezig zijn. Mijn vriend neemt een koffie met bijzondere bonbons in Vandal stijl. Eindstand: wij hebben heerlijk genoten in een exclusieve en stoere setting. There’s a little vandal in all of us, right?


Laat een bericht achter