Bologna bezienswaardigheden tips

Bologna in 3 dagen: bezienswaardigheden + tips

Bologna staat bekend als hét culinaire hart van Italië, en wordt door de Italianen ook wel la grassa (de dikke) genoemd. En als je niet oppast jij straks ook, want man, wat kun je hier heerlijk eten. Wanneer je even niet aan tafel zit, geniet je in Bologna van de vele middeleeuwse bezienswaardigheden, of dwaal je lekker door de sfeervolle rode straatjes. Bologna is een vrij compacte stad en daardoor niet zo’n toeristische trekpleister als Rome of Florence. En dat is erg fijn kan ik je vertellen! Ik was er drie dagen en vond het perfect om alles op m’n gemak te zien. Heb jij minder of juist meer tijd in Bologna? Lees dan zeker even door tot beneden, daar laat ik je weten welke bezienswaardigheden je kunt skippen of toevoegen. 

> Restaurants in Bologna: de 8 lekkerste hotspots!

Bologna: een waar foodwalhalla

Als foodie moet je een keer in Bologna zijn geweest. Veel bekende Italiaanse gerechten, zoals tagliatelle al ragù – niet te verwarren met spaghetti bolognese – en tortellini komen hier vandaan. Ook de parmezaanse kaas, parmaham en balsamico vinden hun oorsprong in deze regio. Met zoveel lekkernijen op één plek geef ik je alvast de eerste tip voor je bezoek aan Bologna: plan voldoende tijd om zoveel mogelijk te proeven. Eet minimaal één keer tagliatelle al ragù en tortellini en brodo (tortellini in bouillon). Dit zijn twee typisch bolognese gerechten die je niet wilt missen!

Bologna bezienswaardigheden tips

Dag 1: Bezienswaardigheden Bologna + tips

De eerste dag van een citytrip vind ik het fijn om nog niet te veel must do’s op het lijstje te hebben. Ik struin graag wat rond om te ontdekken hoe de stad in elkaar zit en wat er allemaal te zien is. Mijn tips voor bezienswaardigheden in Bologna op dag 1 zijn:

Piazza Maggiore: het middelpunt van Bologna

Dit plein is al sinds jaar en dag het centrale middelpunt van Bologna, en daarom een mooi begin voor jouw 3-daagse citytrip. Aan Piazza Maggiore vind je veel bezienswaardigheden zoals Palazzo del Podestà, Pallazo d’Accursio en de opvallende Sint-Petroniusbasiliek. Handig, dat zijn dus al direct vier bezienswaardigheden in één. Rondlopen op Piazza Maggiore geeft een bijzonder gevoel. De grote, imposante middeleeuwse gebouwen laten je klein voelen. Zorg dat je een groothoeklens meeneemt om deze pracht allemaal op de foto te krijgen.

Tip: ook vind je op Piazza Maggiore Bologna Welcome, de tourist office. Geen bezienswaardigheid, maar wel de plek waar je toegangstickets moet kopen voor het beklimmen van de Bologna Towers (zie dag 2).
Bologna bezienswaardigheden tips
Piazza Maggiore en de Sint-Petroniusbasiliek

De Sint-Petroniusbasiliek

Dé eyecatcher aan Piazza Maggiore is toch wel de Sint-Petroniusbasiliek met zijn bijzondere voorgevel. Het lijkt alsof de kerk niet af is, en dat klopt eigenlijk ook. Vol goede moed startte men in de 14e eeuw met het bouwen van de kerk, maar pas aan het einde van de 17e eeuw werd hij afgemaakt. Een van de reden hiervoor was dat de kerk groter dreigde te worden dan die in het Vaticaan, en daar stak de toenmalige paus een stokje voor. Ik moet zeggen dat de twee verschillende bouwstijlen wel een bijzonder effect veroorzaken. Je kan de Sint-Petroniusbasiliek gratis bezoeken. Leuk om even rond te lopen en deze grote kerk van binnen te bewonderen.

Palazzo d’Accursio: kunstcollecties en klokkentorens

Het andere grote, imposante gebouw aan Piazza Maggiore is Palazzo d’Accussio. Je herkent het gebouw aan zijn klokkentoren en het grote beeld van Bolognese paus Gregorius XIII. Dit paleis bestaat eigenlijk uit meerdere gebouwen die in de afgelopen eeuwen zijn samengevoegd. Tegenwoordig is het de plek waar de kunstcollectie van Bologna is gevestigd. Met schilderijen van de middeleeuwen tot de 19e eeuw. Toegang tot de kunstcollectie en de klokkentoren kost je €8,00.

Tip: niet zo’n kunstliefhebber, maar wel fan van mooie uitzichten? Je kan Palazzo d’Accursio tot de eerste verdieping zonder ticket betreden. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht op Piazza Maggiore. 

Quadrilatero: het culinaire hart van Bologna

Mijn lievelings! Smalle, gekleurde kronkelstraatjes vol met kruidenierswinkeltjes, lokale specialiteiten, marktjes, restaurants en bars. Neem de tijd om de geuren en kleuren tot je te nemen, en neem vooral plaats aan één van de hoge tafel bij de bars om een typisch bolognese borrelplank te bestellen met prosciutto, kaas en brood. Oh, en vergeet de Italiaanse wijn niet!

Tip: neem in deze area een kijkje bij Osteria del Sole, de oudste kroeg van Bologna uit 1565. Ze schenken hier alleen bier en wijn en je mag zelf snacks meenemen.

> Eten in Bologna: deze lekkernijen mag je niet missen!

Bologna bezienswaardigheden tips
Een van de kruidenierswinkeltjes in Quadrilatero

Italiaanse gelato bij Piazza San Stefano

Een ander bekend plein is Piazza San Stefano. Het plein an sich vond ik niet heel bijzonder om te zien, maar het schijnt een gezellige ontmoetingsplek te zijn voor zijn voor studenten in de stad. Ook zijn er zijn twee terrasjes gevestigd. Aan het plein vind je ook Basilica di Santo Stefano, een kerk die onderdeel is van het historische complex Le Sette Chiese (de Zeven Kerken).

Tip: ga naar Cremeria la Vecchia Stalla voor het lekkerste ijsje van Bologna en eet deze op bij Piazza San Stefano, waar het Italiaanse leven zo aan je voorbij trekt. 
Bologna bezienswaardigheden tips
Bologna bezienswaardigheden tips
Een vroege ochtend op Piazza San Stefano, met uitzicht op Le Sette Chiese

Spot de mooiste portici van Bologna

Wist je dat deze arcadebogen hét straatbeeld vormen van Bologna? Door de hele stad vind je bijna 40 kilometer aan dit soort antieke portici. Handig wanneer het regent (want droog) of wanneer het 40 graden is (want schaduw). Maar daarnaast zijn sommige portici ook ware kunstwerken. Ze staan zelfs op de werelderfgoedlijst! De mooiste die ik tegenkwam:

 • Afbeelding 1: de portici bij Piazza Cavour
 • Afbeelding 2: de portici bij Via Farini nr. 9

Dag 2: Bezienswaardigheden Bologna + tips

Nu je de stad een beetje kent is het vandaag tijd om een aantal vinkjes te zetten op je bucketlist. Voor ik op dag 2 pad ging, liep ik eerst langs Caffe Terzi voor een Italiaans ontbijt en de beste cappuccino in town. Een aanrader!

Tip: in tegenstelling tot het ontbijt, nemen de Italianen uitgebreid tijd voor de lunch en het diner. Zorg dat je jouw dagplanning daarop aanpast zodat je genoeg tijd hebt om te genieten van al het lekkers in Bologna.
Bologna bezienswaardigheden tips
Italiaans ontbijt bij Café Terzi

Bologna Towers

Waarschijnlijk de bekendste bezienswaardigheid van Bologna: De Bologna Towers. Twee middeleeuwse wolkenkrabbers die ver boven de stad uittorenen. Of nouja, één van de twee, de ander is eeuwen geleden al gehalveerd vanwege instortingsgevaar. Wist je dat Bologna vroeger een waar New York leek? Er stonden wel tweehonderd van dit soort wolkenkrabbers in de stad. De torens deden dienst als verdediging en bescherming, maar waren eigenlijk nog meer een statussymbool: hoe hoger de toren, hoe rijker de familie.

Tegenwoordig kun je de hoogste toren, de Torre degli Asinelli, ook beklimmen. Wanneer je na bijna 500 treden boven aankomt, kun je goed zien waaraan Bologna zijn bijnaam ‘la rossa’ (de rode) te danken heeft. De klim naar boven, incl. uitzicht op de top en dezelfde route weer naar beneden, duurt ongeveer 20 à 30 minuten en kost je €5,00. Zeker een must do als je in Bologna bent!

Tip: tickets om de Bologna Tower te beklimmen kun je niet bij de ingang zelf kopen. Dit kan online, of bij de tourist office aan Piazza Maggiore. Doe dit het liefst een dag van tevoren om zeker te zijn dat je een kaartje hebt. 
Bologna bezienswaardigheden tips
Uitzicht op Bologna vanaf Torre degli Asinelli

Anatomisch theater in het Palazzo dell’Archiginnasio

Je kent de plaatjes uit de geschiedenisboeken vast nog wel: theaters met in het midden een tafel waarop studenten de ontleding van een menselijk lichaam konden zien. Allemaal ten behoeve van de wetenschap. Het vroegere klaslokaal voor anatomielessen, zogezegd. In Bologna vind je zo’n anatomisch theater in het Palazzo dell’Archiginnasio. In de middeleeuwen was dit gebouw een faculteit van de universiteit van Bologna, tegenwoordig doet het dienst als bibliotheek en museum.

Een bezoekje aan het anatomisch theater kost je €3,00 en wat mij betreft zeker de moeite waard om daar een kijkje te nemen. Ik vond het niet alleen bijzonder om voor het eerst in m’n leven zo’n anatomisch theater te zien, maar ook alle prachtige details van het paleis zijn een beleving op zich.

Bologna bezienswaardigheden tips

Via Piella: de grachten van Bologna

Je gaat er bijna van balen dat je niet in de middeleeuwen in Bologna hebt geleefd. Naast de wolkenkrabbers en het anatomisch theater die al eerder voorbij kwamen, had Bologna in die tijd namelijk ook een heus netwerk aan grachten. Veel van deze waterwegen bestaan nog steeds, maar wel ondergronds. Op een paar plekken in de stad kun je een glimp opvangen van het water dat tussen de huizen doorstroomt, zoals bij Via Piella. Een leuke bezienswaardigheid tijdens je struinsessie door Bologna.

Tip: om de grachten via een doorkijkje te zien navigeer je op Google maps naar Finestrella (letterlijk: het venstertje).
Bologna bezienswaardigheden tips

Bezoek de mooiste kerken van Bologna

Zoals in veel Zuid-Europese landen was (en is) het geloof in Italië erg belangrijk. Ook in Bologna zijn kerken daarom goed vertegenwoordigd, op bijna iedere hoek van de straat vind je er wel een. Of je nu wel of niet gelovig bent, een leuke tip is om een aantal kerken te pinpointen op Google maps en er naartoe te wandelen. Ik heb alvast een lijstje voor je gemaakt:

 • De Sint-Petroniusbasiliek (kan niet missen)
 • Chiesa di San Paolo Maggiore (fotogenieke buitenkant)
 • Sanctuary of Santa Maria della Vita (mooi altaar)
 • Santi Bartolomeo e Gaetano (fotogeniek samen met Bologna Towers)
 • Cattedrale Metropolitana di San Pietro Bologna (groots en imposant)

Dag 3: Bologna en omgeving

Een wandeling naar Sanctuary Madonna di San Luca

Even klaar met de stadse perikelen? No problem, je kunt namelijk een mooie wandeling maken naar Sanctuary Madonna di San Luca. Dit is een kerk gelegen op een heuvel, net een stukje buiten Bologna. Vanuit hier heb je mooi uitzicht op de stad en het glooiende heuvellandschap. Wat deze wandeling zo bijzonder maakt is dat je de route aflegt langs 666 portici. Ook nog eens handig, want door gewoon de bogen te volgen hoef je niet telkens op Google maps te kijken waar je naartoe moet.

Tip: vanuit het beginpunt Porta Saragozza is het 4 km lopen naar Madonna di San Luca. Halverwege de route gaat het pad bergopwaarts en dat blijft zo tot het einde. Bereid je dus voor op een pittige klim. Maar hij is goed te doen met een gemiddelde conditie.

Als je op de heuvel nog even wilt genieten van het uitzicht, kun je voor deze activiteit het beste een halve dag reserveren. Vind je dit te lang, of heb je geen zin om te lopen? Dan kun je vanuit Piazza Maggiore de San Luca Express nemen. Dit toeristentreintje brengt je voor €10,00 (retour) in 30 minuten naar boven. Of als je liever niet in zo’n knullig ding zit (I get you!), dan kun je natuurlijk gewoon een taxi of Uber nemen. Taxi’s zijn best goedkoop in Bologna. Bij Piazza Maggiore vind je een taxi standplaats.

Ghetto Ebraico: streetart en hipsters

Voor een reisje terug in de tijd loop je ook even door de wijk Ghetto Ebraico. Dit is de oude Joodse wijk van Bologna. De smalle, kleurrijke steegjes en de oude portici geven je het gevoel dat de tijd hier al eeuwen stilstaat. Tegenwoordig is het vooral een area voor streetart, vintage winkeltjes en hier en daar een hipster bar. Leuk om even neer te ploffen voor een Aperol Spritz.

Bestel de beste borrelplank van Bologna

Na al dat wandelen ben je natuurlijk wel toe aan wat lekkers. Verwen jezelf met een borrelplank bij La Prosciutteria. Niet echt een bezienswaardigheid, maar wel een goede tip voor een leuke bar met de beste borrelplank van Bologna! 

Korter dan 3 dagen in Bologna?

Hierboven vind je mijn tips voor bezienswaardigheden in Bologna voor drie dagen. Wat mij betreft is dit het perfecte aantal dagen om de stad goed te leren kennen en ik je zou daarom zeker aanraden hetzelfde te doen. Maar, mocht je toch minder tijd hebben, zorg dan in ieder geval dat je deze bezienswaardigheden op je lijstje zet:

 • Piazza Maggiore met de omliggende Sint-Petroniusbasiliek en Palazzo d’Accursio. Bij weinig tijd zou ik bij die laatste niet naar binnen gaan.
 • Beklimmen van de Bologna Tower.
 • Bezoek aan het anatomisch theater.
 • IJsje halen bij Cremeria la Vecchia Stalla en opeten bij Piazza San Stefano.
 • Een wijntje en borrelplank bestellen in het culinaire hart Quadrilatero.
 • De mooiste portici spotten bij Piazza Cavour.
 • De grachten van Bologna bekijken bij Finestrella.
Bologna bezienswaardigheden tips
Piazzo San Stefano

Langer dan 3 dagen in Bologna?

Als je wat langer de tijd hebt in Bologna, maak dan zeker een uitstapje in de omgeving. De regio Emilia-Romagna, waar Bologna de hoofdstad is, staat bekend als foodwalhalla. Vanuit Bologna kun je gemakkelijk naar het stadje Parma. Je weet wel, met die lekkere gelijknamige ham en Parmezaanse kaas. Zowel met de auto als met de trein is Parma in een uurtje te bereiken.

Ongeveer een half uur van Bologna ligt ook Modena, de geboorteplaats van balsamico, waar tevens de grootste balsamico brouwerij ter wereld gevestigd is. Ook snelheidsduivels komen in Modena aan hun trekken, hier staat namelijk de Maserati fabriek én het Ferrari Museum. Genoeg bezienswaardigheden te ontdekken dus, in de omgeving van Bologna.

Welke bezienswaardigheden in Bologna wil jij echt niet missen?

Dit vind je misschien ook leuk:

Ezra Dijck

Na mijn wereldreis wist ik het zeker: Ik ben verliefd op Zuid-Europa. En ja, ik heb écht goed gezocht, maar die fijne mediterrane sfeer is nergens op de aardbol te evenaren. Op Zuidgekruid neem ik je mee langs de mooiste reisroutes en lekkerste foodspots in ons zonnige zuiden. Ga je mee verliefd worden?

Bekijk blogs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opmerkingen