Kotor roadtrip uitzicht oranje daken en zee

Bucketlist: een roadtrip door Italiaanse, Turkse en Balkanese invloeden

Als je me al een tijdje volgt weet je inmiddels dat ik op Zuidgekruid graag tips deel voor leuke roadtrips en foodspots in de Mediterranee. Dat idee ontstond gek genoeg toen ik heel ver weg op wereldreis was. Terwijl ik alle uithoeken van onze aardbol bezocht kwam ik erachter dat het echt bijzonder is wat we in ons eigen Zuid-Europa, of eigenlijk in de gehele Mediterranee hebben. Een rijke historie, idyllische kustplaatsjes en vooral de wereldberoemde keukens met het lekkerste eten op aarde! Door het maken van verre reizen, wat tegenwoordig bijna de standaard is, lijken we dit soms te vergeten. Daarom laat ik met Zuidgekruid graag zien dat iets moois en lekkers vaak helemaal niet ver weg hoeft te zijn. 

Met dit verhaal in het achterhoofd leek het me leuk om nog iets meer te vertellen over de mediterrane invloeden in mijn leven en mijn roadtrip bucketlist met je te delen. Misschien haal je er nog wat inspiratie uit voor een etentje of jouw volgende rondreis. Ik hield een interviewtje met mezelf. Lees je mee? 

Kook ik thuis altijd mediterrane gerechten?

Dat zou je denken hè?! Maar nee, niet altijd. Wel vaak! De volkoren couscous is hier favoriet. Vooral omdat het makkelijk, snel en gezond is. Lekker wat wisselende groente met kip, vis of falafel en you´re ready to go! Vooral doordeweeks erg handig wanneer ik uit mijn werk kom en niet veel tijd heb. Binnen een kwartier staat zo’n gerecht op tafel en het is een lichte maaltijd die ‘s avonds niet in de weg zit tijdens het sporten. 

Verder eet ik thuis regelmatig vegetarisch, zoals gerechten met bonen, noten, geitenkaas of halloumi. Maar ook vleesvervangers zoals vegetarisch gehakt of vegetarische kipreepjes liggen hier regelmatig in de pan. Ik ben zeker voorstander van niet iedere dag vlees eten. Er zijn zoveel andere lekkere combinaties die je kunt maken! Bijvoorbeeld deze heerlijke aubergine burger met falafel.

Aubergine burger met falafel

Hoe vaak ga ik uit eten?

Vaker dan ik denk, als ik mijn SNS bankieren app mag geloven. Hoewel er geen vaste dagen zijn dat ik buiten de deur eet, zit ik gemiddeld denk ik zo’n twee keer per week aan een ander tafeltje met lekker eten! Uit eten gaan is een van de dingen die ik het liefst doe, dus ik geef er ook graag mijn geld aan uit. Dat hoeft overigens niet altijd veel te zijn. Ik zit echt niet iedere week in een chique restaurant. Een goed gevulde borrelplank met een glas wijn kan ik even goed waarderen.

Of ik dan altijd een mediterraans restaurant op zoek? Nee hoor. Ik hou ook heel erg van de Mexicaanse en Aziatische keuken. Maar Italiaans, Spaans of Mediterraans blijft toch mijn favoriet! Laatst schreef ik nog over restaurant Sabores in Breda, waar ik heerlijke gegrilde halloumi en gamba’s met parelcouscous heb gegeten. 

Surf en turf mediterraans restaurant Sabores Breda

Wat is de beste Mediterrane food experience die ik had?

Wanneer het over een experience gaat, bedoel ik de échte ultieme totaalbeleving. Gewoon het moment dat alles klopt en je leven even perfect is. Right time, right place, right food, zeg maar. Het eerste wat dan in me opkomt is de avond dat we aankwamen in Pedregalejo, een van de visserswijkjes van Málaga. Daar dropten we onze spullen bij de AirBnb en met de vliegtuiglucht nog in de kleren liepen we richting het strand. 

Op de boulevard namen we plaats aan een van de simpele plastic tuinsetjes, tussen de Spaanse locals. We bestelden een fles wijn en gegrilde sardientjes van de barbecue. Hier gaat het niet om zien en gezien worden. Geen fancy restaurant, geen chique obers en ook geen hordes toeristen. Gewoon het pure Spaanse leven, de eenvoud, maar toch het gevoel van rijkdom. Als je vervolgens ook nog de zon in de zee ziet zakken vanaf je plastic stoel, kan mijn avond niet meer stuk!    

Klinkt goed! Nu zijn we natuurlijk ook benieuwd naar de slechtste experience… 

Jammer genoeg, I have to say, was dat in Italië. Italiaans eten is echt mijn lievelings, maar toch heb ik uitgerekend daar de slechtste pizza ooit op. In het middeleeuwse stadje San Gimignano zaten we op een terras aan een leuk pleintje, waar ik vol vertrouwen (want ja, Italië) een pizza funghi bestelde. De bediening was slecht en veel te gehaast en wat ik vervolgens voor mijn neus kreeg was echt als vloeken in de kerk. Een slappe, snotterige deegbal met zure champignons uit blik en half gesmolten plastieke kaas om het helse tafereel mee af te toppen. Meh, jammer!  

Hoe ziet mijn mediterrane roadtrip top 3 eruit?

Ik kan dit lijstje natuurlijk alleen baseren op plekken waar ik tot nu toe ben geweest. En let me tell you: dat zijn nog lang niet alle landen van de Mediterranee! Het mediterrane gebied omvat alle landen die grenzen aan de Middellandse Zee, en dat zijn er nogal wat. Niet alleen Zuid(oost)-Europa, maar ook delen van Noord Afrika en het Midden-Oosten behoren hiertoe. Voor nu ziet mijn top drie er als volgt uit: 

1. Met stipt op de eerste plek: la bella Italia! Zo noemen ze het natuurlijk ook niet voor niets. De laatste keer dat ik er was maakten we een roadtrip door Sardinië. Daar bleek dat je voor tropische witte stranden met een knalblauwe zee echt niet naar de andere kant van de wereld hoeft. Wat een plaatje! Tja en die Italianen zijn natuurlijk gewoon de beste koks op aarde (behalve dan die pizzabakker in van hierboven)

2. Tijdens onze roadtrip door Zuid-Spanje ben ik een beetje verliefd geworden op deze ruige regio met. Ik heb me verbaasd over de toch wel groene omgeving en vond sommige stukken zelfs een beetje lijken op Toscane, maar dan de stoerdere versie. En die tapas en sangria op iedere hoek van de straat zijn natuurlijk onweerstaanbaar!

3. Een aantal jaar geleden maakten we een roadtrip door het mystieke Marokko. Het was toen voor het eerst dat ik een Arabisch land bezocht. Het 1001 nacht sprookje wat ik in mijn hoofd had was precies hoe dit kleurrijke land eruit ziet. Toppunt van deze reis? Overnachten in de woestijn!

Welk mediterraans land staat bovenaan mijn bucketlist voor een rondreis?

Een roadtrip door Montenegro lijkt me super tof. Het trekt me vooral omdat je er nog zo weinig over hoort en het dus nog redelijk onbekend is bij het grote publiek. Onterecht overigens als ik de afbeeldingen bekijk en de lovende artikelen erover lees. Het schijnt een prachtig land te zijn met ruige bergenlandschappen en idyllische kustplaatsjes aan de Middellandse Zee. En wanneer je aan de kust bent eet je natuurlijk vis, wat ze hier ook veelvuldig doen. Love it! Verder kent de Montenegrijnse keuken een mix van Italiaanse, Turkse en en Balkanese invloeden. Klinkt mij als muziek in de oren. Dit balkanlandje ligt op ongeveer drie uur vliegen vanaf Schiphol en is nog niet eens half zo groot (of klein) als Nederland. Perfect dus voor een korte roadtrip. 

In welk mediterraans land zou ik graag willen wonen?

Hoewel Italië mijn numero uno is wat betreft vakanties, denk ik dat ik mij het beste zou kunnen settelen in Spanje. Tijdens onze roadtrip heb ik me vanaf het eerste moment helemaal thuis gevoeld daar. Misschien scheelt het dat onze reis begon in een leuke Airbnb middenin een woonwijk, in een van de authentieke visserswijkjes van Malaga. Met de bus of de fiets waren we binnen 20 minuten in het centrum. Alles was gewoon heel makkelijk en lekker laidback. We voelden ons écht local! Verder denk ik dat ik de Spaanse taal ook best snel onder de knie heb als ik daar een tijdje woon. Ook niet geheel onbelangrijk! 

Dansende vrouw met rode rok Sevilla


Ezra Dijck

Hi, ik ben Ezra. Als echte foodie sta ik liever in de rij voor een pizza dan voor het Colosseum. Op reis proef ik graag andere culturen, lekker eten en goede cocktails. En daarvoor hoef je helemaal niet ver! Op Zuidgekruid inspireer ik je met smaakvolle trips naar het zonnige zuiden, op max. 5 uur vliegen.

Bekijk blogs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *