7x locaties voor mooie tramfoto’s in Lissabon

Wie Lissabon zegt, zegt… gele trams. En zon. En lekker eten. Maar let’s stick to the trams. Op veel plekken in de stad zie je deze gezellige wagonnetjes rond hobbelen. En dat is geen overbodige luxe, want Lissabon is nogal heuvelachtig. Maar naast een handig vervoersmiddel zijn de trams ook erg fotogeniek, en een cadeautje voor je camera. Wanneer je een stedentrip maakt naar Lissabon, kun je natuurlijk niet thuiskomen zonder zo’n iconische tramfoto. Ik de heb de mooiste spots voor pittoreske tramfoto’s voor je verzameld. Lees hier waar je ze vindt!

> Wat te doen in Lissabon, en wat je beter kunt overslaan

De bekende tram 28

De tram der trams. Hét paradepaardje van Lissabon. Ofwel, tram 28. In iedere reisgids en op elke blog wordt hij wel benoemd. Niet gek, want deze beauty neemt je mee langs de meest pittoreske plekjes en bezienswaardigheden van Lissabon. Perfecte om de heuvelachtige stad op een relaxte manier te ontdekken.

Het traject van tram 28 start bij Martim Moniz en eindigt bij Campo de Ourique, maar onderweg kun je natuurlijk bij verschillende haltes op- en afstappen. Het meest idyllische stukje waar tram 28 langsrijdt, zijn de middeleeuwse wijken Graça en Alfama. Maar dit is ook precies het mooiste stuk om de gele wagonnetjes op de foto te zetten. Zorg dus dat je op tijd uitstapt, of beter nog: ga gewoon lekker te voet, zodat je veel van de spots die hier worden genoemd vanzelf tegenkomt.

1. De meest gefotografeerde tram bij Rua da Bica

→ Fotospot: tram station Bica – Lg. Calhariz.

Photo or it didn’t happen! Je bent niet in Lissabon geweest als je deze tramspot niet op je camerarol hebt. Het enorme hoogteverschil, het kleurrijke straatje erachter, en het uitzicht op het water in de verte maakt deze plek ook wel echt picture perfect.

Tip: Foto gemaakt? Dan kun je met het trammetje naar beneden. Maar leuker is eigenlijk om dit lopend te doen. Dit straatje met kleurrijke gevels en zijstraten met trapjes geven je namelijk het échte Lissabon gevoel. Ook vind je hier diverse barretjes.

> Van hip tot authentiek: de lekkerste hotspots in Lissabon

2. Sé de Lisboa | De kathedraal van Lissabon

→ Fotospot: voor de Kathedraal van Lissabon aan Largo da Sé.

Hoe romantisch wil je het hebben? De kathedraal van Lissabon samen met de bekende tram 28 op één foto. Als je geen last wil hebben van geparkeerde of voorbijrazende auto’s, of teveel toeristen in je aura, ga dan vroeg op pad. Ik maakte deze foto rond 8.30 uur.

Lissabon tram

3. Tramhalte in de oudste wijk Alfama

→ Fotospot: net na de bocht bij het kerkje van Santa Luzia aan Largo Portas do Sol.

Vanaf Sé de Lisboa (de vorige spot), kun je de rest van de tramlijn richting Alfama eigenlijk gewoon blijven volgen. Vanaf daar zijn namelijk overal wel mooie kiekjes te schieten van onze gele vrienden, waaronder tram 28. Maar deze overzichtsfoto geeft toch wel een echt Lissabon sfeertje, vind je niet?

Lissabon tram

4. Praça do Comércio | Het grote plein van Lissabon

→ Fotospot: vanaf het midden van Praça do Comércio.

Voor de verwoestende aardbeving van 1755 stond hier het koninklijk paleis, en was dit een belangrijke plek voor scheepvaarders. Vandaag de dag is Praça do Comércio jouw shooting decor! De gele gevels van de gebouwen matchen namelijk perfect met de trams. Dus pak die camera en klik erop los.

Tip: hoewel de gele trams het meest iconisch zijn, zie je soms ook rode exemplaren door de stad rijden. Bij Praça do Comércio staat er vaak eentje stil, die je mooi op de foto kunt zetten. 

5. Basílica da Estrela

→ Fotospot: recht voor de basiliek aan Praça da Estrela.

Kerken en trams zijn nu eenmaal een goede combinatie. In de wijk Estrela staat er weer zo eentje. Sowieso is het leuk om de Basílica da Estrela even te bezoeken, en in het stadspark er tegenover te wandelen of relaxen. Maar wacht ook zeker even tot er een geel wagonnetje langsrijdt, en zet ‘m op de foto.

Tip: toen ik vanuit Estrela terug liep naar de wijk Bairro Alto, kon ik ter hoogte van lunchroom BATZ deze foto maken.
Lissabon tram

6. Urban tramspot naast Miradouro de São Pedro de Alcântara

→ Fotospot: een stukje naar beneden lopen bij tramhalte Glória – São Pedro Alcântara.

Deze tramlijn, die eigenlijk meer dient als lift, verbindt het hoge Bairro Alto met het lager gelegen Rossio. Dit straatje wordt volledig ge-owned door street artists, wat goed te zien is aan de kunstzinnige uitspattingen op de muren en de trams. Een mooie urban tramfoto van deze area kan natuurlijk niet ontbreken in jouw fotoalbum. En als je hier toch bent, geniet dan gelijk even van het uitzicht bij miradouro de São Pedro de Alcântara.

Lissabon tram
Wat te doen in Lissabon

7. Golden hour bij Igreja de São Paulo

→ Fotospot: schuin tegenover de São Paulo kerk, aan de Rua de São Paulo.

Tijdens golden hour is de lichtval sowieso al prachtig. Maar als dan ook nog de gele lichtjes aangaan op de kerk, en er rijdt net een gele tram langs, dan moet je natuurlijk even die telefoon uit je zak graaien om deze snapshot te maken.

Lissabon tram

Welke van deze tramspots staat bovenaan jouw lijstje?

Dit vind je misschien ook leuk:

Meer Portugal artikelen

Ezra Dijck

Na mijn wereldreis wist ik het zeker: Ik ben verliefd op Zuid-Europa. En ja, ik heb écht goed gezocht, maar die fijne mediterrane sfeer is nergens op de aardbol te evenaren. Op Zuidgekruid neem ik je mee langs de mooiste reisroutes en lekkerste foodspots in ons zonnige zuiden. Ga je mee verliefd worden?

Bekijk blogs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *