Heb je de woorden Grieks, gezond en vegetarisch wel eens in één zin gehoord? Die combi kwam bij mij dus helemaal niet overeen met het beeld dat ik van Grieks eten had. Pas toen ik op Samos, Zakynthos en Kefalonia ben geweest, veranderde dat beeld. Ik ontdekte de echte Griekse eetgewoonten en kwam erachter dat de Griekse keuken erg veelzijdig kan zijn. Benieuwd naar de Griekse eetgewoonten? Dit moet je weten als je naar Griekenland gaat!
Een gezond mediterraan dieet
Je zou het niet zeggen, maar ondanks de dikke pitabroodjes met vette gyros houden de Grieken er een gezonde levensstijl op na. Tenminste, op het eiland Ikaria dan. Dit eiland behoort samen met vier andere plekken op aarde tot één van de Blue Zones. Dit zijn gebieden waar mensen gemiddeld opvallend ouder worden dan in de rest van de wereld. Het mediterrane dieet met veel verse (onbespoten) groente en fruit, peulvruchten, olijfolie en verse vis heeft daar zeker een positieve invloed op. Healthy vakantie vieren kan in Griekenland? Kan dus gewoon! Het mediterrane dieet beperkt zich niet alleen tot Ikaria.
> Is eten en drinken in Griekenland duur?

Koffie en sigaretten als ontbijt
De uitspraak ‘ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’ gaat voor de Grieken niet op. De Griekse eetgewoonten zien er iets anders uit dan die van ons in Nederland. Vaak bestaat het morningmeal hier uit een frappé (ijskoffie) to go met een sigaret. Ja, ik lachte ook nog toen die Griekse restaurant eigenaar dit tegen me zei. Echter ben ik dit stereotype de rest van mijn tijd in Griekenland opvallend vaak tegen gekomen. Naast de tabakstaaf is een simpel broodje zoals een koulouri (een soort bagel met sasamzaadjes) ook erg geliefd als ontbijt.
Tip! Loop een Griekse bakkerij binnen en stel je eigen ontbijt samen met hartige en zoete lekkernijen. De keuze is reuze!
Mezze: tapas op z’n Grieks
Dacht je dat je tapas alleen in Spanje kunt vinden? Think again! In Griekenland kennen ze dit concept onder een andere naam, namelijk mezze. Het is heel normaal om meerdere kleine gerechten te bestellen en met elkaar te delen. Heel handig als je last hebt van keuzestress, zoals ik. Het beste kun je ze eten in een taverna, een traditioneel Grieks restaurant. Natuurlijk is je mezze tafel niet compleet zonder tzatziki en pitabrood.
“Je mezze tafel is niet compleet zonder tzatziki en pitabrood
Groots met een Griekse G
Ben je een grote eter? Dan ben je in Griekenland een tevreden mens. Verfijnde, delicate porties kom je hier niet snel tegen. Vooral in de Griekse tavernas krijg je waar voor je geld en scheppen ze je bord goed vol. Wanneer je bij de wat sjiekere restaurants eet worden de porties beter op elkaar afgestemd, maar is het nog steeds meer dan wij gewend zijn. Laat je ogen dus niet groter zijn dan je maag wanneer je meerdere voorgerechtjes én nog een hoofdgerecht bestelt.
> 6x doen op Zakynthos voor echte foodies

Verantwoord met vlees
In 1953 zijn de Ionische eilanden (met name Zakynthos en Kefalonia) getroffen door een zware aardbeving. Tijdens de wederopbouw en nog tot lang daarna werd vlees als luxe product gezien en werd er veel vegetarisch gekookt. Stiffado, de bekende Griekse stoofpot, wordt op deze eilanden bij mensen thuis nog regelmatig in de vegetarische variant gegeten. Hoewel je in Griekenland zeker de bekende vleesgerechten tegenkomt zoals souvlaki en moussaka, hoef je hier als vegetariër zeker niet bang te zijn dat je alleen met een schaaltje olijven achterblijft. De Griekse keuken kent genoeg heerlijke groente- en kaasgerechten.
Tip! Probeer dolmades: rolletjes van wijnbladeren gevuld met rijst, citroen en munt. Lekker verfrissend.

Griekse kaas in alle soorten en maten
Fetaaaa! Als echte kaaslover komt dat natuurlijk als eerste in je op wanneer je aan Griekenland denkt. En gelukkig zit het in de Griekse eetgewoonten goed ingebakken. Letterlijk en figuurlijk. Het bekende kaasje wordt in allerlei vormen geserveerd: door de salade, gefrituurd, gebakken, gekarameliseerd, you name it. Maar, laat je niet voor het blok zetten en kijk eens verder dan die good old feta. Er zijn nog tientallen andere soorten geiten- en schapenkazen die zeker het proeven waard zijn. Verlaat Griekenland sowieso niet voordat je saganaki op hebt. Dat is een stevig gebakken kaas overgoten met honing en belegd met verschillende toppings.
“Verlaat Griekenland niet voor je Saganaki hebt geproefd
Hoezo ouzo?
Deze sterke borrel is het Griekse drankje bij uitstek. Op Samos kwam ik dit onwijs vaak tegen, op Zakynthos en Kefalonia minder. Daar kregen we bij veel restaurants na het eten vaak iets minder sterke en zoete borreltjes. De Griekse ouzo schijnt trouwens het lekkerst te zijn wanneer je aan het strand bent geweest en de zoute zeesmaak ermee wegspoelt, alvorens je geniet van een vers gegrilde vis. Tja, in die setting smaakt bijna alles lekker.

Ken jij nog meer Griekse eetgewoonten? Laat ze achter in de comments!
Dit vind je misschien ook leuk:
Laat een bericht achter