• Menu
  • Menu
Griekse maaltijd op Zakynthos

Deze foodfacts moet je weten voor je naar Griekenland gaat

Heb je de woorden Grieks, gezond en vegetarisch wel eens in één zin gehoord? Eerlijk gezegd kwam die combinatie bij mij niet helemaal overeen met het beeld wat ik van het eten in Griekenland had. Deze zomer heb ik heerlijk gegeten bij verschillende restaurants op Zakynthos en Kefalonia. Daar kwam ik erachter dat de Griekse keuken erg veelzijdig kan zijn. Gezond, ongezond, vlees, vegetarisch, zoet, nog meer zoet. De keuzes zijn eindeloos. Ga jij als foodie graag goed voorbereid op pad? Check dan deze Griekse foodfacts!

Een gezond mediterraan dieet

Je zou het niet zeggen, maar ondanks de dikke pitabroodjes met vette gyros houden de Grieken er een gezonde levensstijl op na. Tenminste, op het eiland Ikaria dan. Dit eiland behoort samen met vier andere plekken op aarde tot één van de Blue Zones. Dit zijn gebieden waar mensen gemiddeld opvallend ouder worden dan in de rest van de wereld. Het mediterrane dieet met veel verse (onbespoten) groente en fruit, peulvruchten, olijfolie en verse vis heeft daar zeker een positieve invloed op. Healthy vakantie vieren kan in Griekenland? Kan dus gewoon!

Belangrijkste maaltijd van de dag

De uitspraak ‘ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’ gaat voor de Grieken niet op. Het ontbijt wordt in Griekenland niet gezien als belangrijkste maaltijd van de dag. Vaak bestaat hun morningmeal uit een frappé (ijskoffie) to go met een sigaret. Ja, ik lachte ook nog toen die Griekse restaurant eigenaar dit tegen me zei. Echter ben ik dit stereotype de rest van mijn tijd in Griekenland opvallend vaak tegen gekomen. Naast de tabakstaaf is een simpel broodje zoals een koulouri (een soort bagel met sasamzaadjes) ook erg geliefd als ontbijt. 

Tip: loop een Griekse bakkerij binnen en stel je eigen ontbijt samen met hartige en zoete lekkernijen!

Tapas op z’n Grieks

Dacht je dat je tapas alleen in Spanje kunt vinden? Think again! In Griekenland kennen ze dit concept onder een andere naam, namelijk mezze. Het is heel normaal om meerdere kleine gerechten te bestellen en met elkaar te delen. Heel handig als je last hebt van keuzestress, zoals ik. Het beste kun je ze eten in een taverna, een traditioneel Grieks restaurant. Natuurlijk is je mezze tafel niet compleet zonder tzatziki of andere lekkere dipjes.

Groots met een Griekse G

Ben je een grote eter? Dan ben je in Griekenland een tevreden mens. Verfijnde, delicate porties kom je hier niet snel tegen. Vooral in de Griekse tavernas krijg je waar voor je geld en scheppen ze je bord goed vol. Wanneer je bij de wat sjiekere restaurants eet worden de porties beter op elkaar afgestemd, maar is het nog steeds meer dan wij gewend zijn. Laat je ogen dus niet groter zijn dan je maag wanneer je meerdere voorgerechtjes én nog een hoofdgerecht besteld.

Griekse maaltijd op Zakynthos
Verantwoord met vlees

In 1953 zijn de Ionische eilanden (met name Zakynthos en Kefalonia) getroffen door een zware aardbeving. Tijdens de wederopbouw en nog tot lang daarna werd vlees als luxe product gezien en werd er veel vegetarisch gekookt. Stiffado, de bekende Griekse stoofpot, wordt op deze eilanden bij mensen thuis nog regelmatig in de vegetarische variant gegeten. Hoewel je in Griekenland zeker de bekende vleesgerechten tegenkomt zoals souvlaki en moussaka, hoef je hier als vegetariër zeker niet bang te zijn dat je alleen met een schaaltje olijven achterblijft. De Griekse keuken kent genoeg heerlijke groente- en kaasgerechten.

Tip: Probeer dolmades. Dat zijn rolletjes van wijnbladeren gevuld met rijst, citroen en munt. Lekker verfrissend!

Griekse kazen

Ja fetaaaa! Als echte kaaslover komt dat natuurlijk als eerste in je op wanneer je aan Griekenland denkt. Het bekende kaasje wordt in allerlei vormen geserveerd: door de salade, gefrituurd, gebakken, gekarameliseerd, you name it. Maar, laat je niet voor het blok zetten en kijk eens verder dan die good old feta. Er zijn nog tientallen andere soorten geiten- en schapenkazen die zeker het proeven waard zijn. Verlaat Griekenland sowieso niet voordat je saganaki op hebt. Dat is een stevig gebakken kaas overgoten met honing en belegd met verschillende toppings.

Hoezo ouzo?

Deze sterke borrel is toch wel het Griekse drankje bij uitstek. Ondanks dat moet ik zeggen dat ik het niet vaak heb gezien. Bij veel restaurants kregen we na het eten vaak iets minder sterke en zoete borreltjes. De Griekse anijsdrank schijnt het lekkerst te zijn wanneer je aan het strand bent geweest en de zoute zeesmaak wegspoelt met een shotje ouzo, alvorens je geniet van een vers gegrilde vis. Tja, in die setting smaakt bijna alles lekker.

Meer lezen over Griekenland? Check dan deze artikelen.
Bon appetit!

Ezra Dijck

Hi, ik ben Ezra. Trotse member van de dertigers club en dol op roadtrips, good food, Zuid-Europa en de rest van de landen rondom de Middellandse Zee. Ik geniet graag het hele jaar door van die mediterrane vakantiesfeer. Jij ook? Blijf dan hangen voor leuke routes, lekkere recepten en goede foodspots!

Bekijk blogs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *