Is Lissabon duur?

Een maand in Lissabon wonen: is dat duur?

Wonen en werken in het buitenland, wie droomt er niet van? Ik riep altijd: ‘als ik werk heb waarmee ik 1 of 2 maanden per jaar in Zuid-Europa kan leven, heb ik mijn droombaan gevonden. Inmiddels moet ik mezelf soms even knijpen om te checken of ik nog wakker ben. Afgelopen oktober vertrok ik namelijk samen met mijn laptop en twee koffers naar de Portugese zon, om vanuit daar tijdelijk de digital nomad uit te hangen. Een fantastische ervaring, maar wel een ‘hobby’ met een prijskaartje. Benieuwd wat deze maand in het buitenland mij gekost heeft, en of Lissabon duur is? Lees mee!

Is Lissabon duur?

Makkelijker dan je denkt

Voor je verder leest zal ik even kort mijn persoonlijke situatie schetsen. Ik heb namelijk naast mijn reisblog Zuidgekruid een vaste (kantoor)baan in loondienst. Samen met mijn vriend woon ik in een koophuis en betalen we iedere maand de hypotheek en andere vaste lasten. Die kosten liepen tijdens mijn maand in Lissabon gewoon door. Veel mensen denken dat het met zo’n ‘vast leven’ lastig is om een maand naar het buitenland te vertrekken. Maar waar een wil is, is een weg, denk ik altijd maar. Als je genoeg spaart, en in Nederland goed kan thuiswerken, waarom zou dat dan in Portugal niet kunnen? Ik heb ervaren dat het allemaal erg makkelijk te regelen is. Spreek je dromen uit, praat (eventueel) met je baas en je partner, boek een ticket, bevestig je Airbnb, en you’re ready to go! 

> Wat te doen in Lissabon, en wat je beter kunt overslaan

Waarom Lissabon?

Naast het feit dat Lissabon een prachtige stad is, waren het vooral de zonuren en aangename herfsttemperatuur die mij deden besluiten om hier de Nederlandse zomer met een maand te verlengen. De hele maand oktober dat ik in Lissabon was, heb ik minimaal 25 graden gehad en geen druppel regen gezien. Ook voor je portemonnee is Lissabon een goed idee, want vergeleken met andere Europese steden is het hier relatief goedkoop. Sowieso is het leven in Portugal goedkoper dan in Nederland. Deze combinatie maakt de stad erg geliefd bij expats en digital nomads. In menig koffietentje zal je daarom een hoop gelijkgestemden tegenkomen.

Is Lissabon duur?

Kosten Lissabon voor 1 maand

Vliegtickets

De meest voor de hand liggende manier om in Lissabon te komen is met het vliegtuig. Er zijn meerdere airlines die vanuit Nederland naar deze bestemming vliegen. Zelf vind ik Transavia altijd prettig en daarom boek ik graag mijn tickets rechtstreeks bij hen. Dat zijn zeker niet de goedkoopste, maar ik heb geen zin om tot het naadje te zoeken naar de goedkoopste vliegtickets voor de slechtste vliegtijden. Voor een retourticket vanuit Eindhoven betaalde ik 288 euro. Dit was incl. 30 kilo ruimbagage, 10 kilo handbagage en 1 handbagage accessoire, Tja, je sleept een hoop mee wanneer je voor een maand op pad gaat. Deze vliegtickets waren dus best aan de dure kant. Als je hier wat meer je best doet kan het zeker een stuk goedkoper. 

Balans | Vliegtickets: €288.

Kosten appartement Lissabon

Een verblijf voor langere tijd kun je tegenwoordig heel makkelijk boeken via Airbnb of Booking. De prijzen voor een privé appartement beginnen ongeveer vanaf 750 euro per maand. Voor die prijs heb je een prima budgetoptie. Wil je net iets meer comfort, dan betaal je ongeveer tussen de 1.000 en 1.500 euro per maand. Ik boekte mijn appartement via Booking, en betaalde voor bijna heel de maand oktober 1.265 euro. En dat was het iedere euro dubbel en dwars waard! Ik had twee slaapkamers, een woonkamertje, een keuken en een mooie badkamer, middenin het bruisende centrum van Lissabon. Uiteraard fluctueren de prijzen, afhankelijk van de periode dat je boekt en gaat, dus check dit vooraf goed. 

Balans | Appartement voor een maand €1.265.

Kosten openbaar vervoer Lissabon

Na drie uurtjes vliegen kwam ik ‘s avonds aan op Lissabon airport. Met alle bagage die ik bij me had, vond ik het fijn om de eerste de beste taxi te pakken die ik zag. Taxi’s in Lissabon zijn niet duur. Voor een ritje van het vliegveld naar het centrum (half uurtje), betaal je een vaste prijs van 20 tot 25 euro. De exacte prijs hangt af van hoeveel koffers je bij je hebt en of de rit overdag is, of ‘s avonds. Met een Uber is het nog goedkoper, dan betaal je ongeveer de helft. 

Het fijne aan Lissabon vind ik dat het een redelijk overzichtelijke stad is. Veel dingen kun je te voet doen, helemaal als je er voor langere tijd bent. Houd er wel rekening mee dat Lissabon op zeven heuvels is gebouwd. Na een lange stadswandeling is daarom de metro of tram je beste vriend. Dit heeft natuurlijk invloed op je ov-kosten, al zijn die in Lissabon niet hoog. Voor €0,50 koop je een Viva Viagem kaart die je kunt opwaarderen met ieder gewenst bedrag. Ik heb er voor de hele maand 25 euro op laten zetten en deze is nooit op gegaan. Je kunt deze ov-kaart gebruiken voor alle vervoersmiddelen: metro, bus, de leuke gele trams, boot, trein etc. Om je een beeld te geven: een retourtje van Lissabon naar Cascais of Sintra (30 – 45 minuten), kost nog geen 5 euro. Die ov-kaart is dus echt niet zomaar leeg. 

Balans | Openbaar vervoer voor een maand: €120 (incl. langere treinreizen zoals naar Porto, en diverse taxiritjes). 

Lissabon tram

Kosten eten en drinken Lissabon

Supermarkt

Als je boodschappen gaat doen kom je waarschijnlijk terecht bij Mini Preço of Pingo Doce, de Jumbo’s en Albert Heijns van Lissabon, zeg maar. Ook vind je iets verder buiten het centrum een Lidl, en in de stad zelf tal van minishops waar je snel een blikje cola of een komkommer kunt kopen. Hoe het nu precies zit met kosten in de supermarkt? Ik vind het lastig te zeggen, ik denk onderaan de streep dat de kosten iets lager zijn dan in Nederland, maar het ligt er natuurlijk aan wat je in je mandje legt. Een avocado, blauwe bessen of walnoten bijvoorbeeld zijn in Portugal ook gewoon prijzig. Maar een rode paprika of potje olijven zijn juist weer goedkoper dan bij ons.

Uit eten

Ontbijten deed ik in Lissabon altijd thuis, maar voor lunch of diner was ik meestal buiten de deur. De verhouding is denk ik 60% uiteten, en 40% zelf koken of thuis lunchen wanneer ik aan het werk was. De kosten voor uit eten in Lissabon zijn verschillend. Voor een complete lunch betaalde ik meestal 10 tot 15 euro. Voor een diner in een hippe tent was ik voor een drankje, mandje brood en hoofdgerecht gemiddeld 20 euro kwijt, met hier en daar wat uitschieters naar boven. In een traditioneel Portugees tentje daarentegen betaal je voor een paar verse tapas, brood, en een wijntje maar 10 euro. Een ding is zeker, uit eten in Lissabon is een stuk goedkoper dan in Nederland.

> Van hip tot authentiek: dit zijn de lekkerste hotspots in Lissabon

Drankjes

Ik ben thuis dus helemaal geen koffiedrinker, maar zodra ik in een ander stad ben wordt het cafeïne monster in mij plots ontwaakt. De prijs voor een koffie in Lissabon verschilt van plek tot plek. Meestal betaalde ik tussen de 2 à 3 euro, maar er zijn ook plekken waar je voor 1 euro koffie kan krijgen. Zoals bij Adamastor, mijn favoriete after work plekje. Hier genoot ik na mijn werkdag vaak nog even van de zon met een flink glas wijn voor maar 3 euro, of van een cocktail voor 6 euro. Dat is best goedkoop, gezien je op de meeste plekken in Lissabon tussen de 8 en 10 euro voor een cocktail afrekent. Op hele hippe plekken zelfs meer.

Balans | Eten en drinken voor een maand: €685.

Goedkope drankjes en uitzicht bij Adamastor

Entreegelden, dagtripjes en vakantie

Als je een maand in Lissabon woont en werkt, wil je daar natuurlijk zoveel mogelijk zien en doen. Zo ging ik elke avond met mijn rugzak op pad om een nieuw deel van de stad te ontdekken. De ene keer bezocht ik een museum of bezienswaardigheid, de andere keer alleen een leuk restaurant of barretje. In de weekenden maakte ik meestal wat langere dagtrips in de omgeving, bijvoorbeeld naar het kustplaatsje Cascais of het ‘Efteling-stadje’ Sintra. Houd tijdens zo’n dag rekening met kosten voor eten en drinken en entreegelden. Vooral in Sintra zal je dagbudget wat hoger zijn, omdat je daar voor alle kastelen en paleizen apart een ticket koopt die voor Portugese begrippen aan de dure kant zijn.

Ook ben ik een weekend met de trein naar Porto geweest en sliep ik daar twee nachten in een hotel. Die trein van Lissabon naar Porto vond ik niet duur. Ik boekte vooraf een retourticket via Comboios de Portugal, voor 35 euro. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper.

Na mijn verblijf in Lissabon ben ik met de Flixbus naar Lagos gegaan om nog een weekje vakantie te vieren. Dat ritje kostte 17 euro (inclusief 2 koffers). Ik sliep daar in een appartement, ging ontbijten, lunchen én dineren buiten de deur, en deed verschillende (dag)trips met het openbaar vervoer. Om je een beeld te geven van mijn lifestyle hier: qua kosten heb ik nergens naar gekeken en alles gedaan wat ik wilde doen. Ik ben zelfs een keer met een georganiseerde tour mee gegaan, iets wat ik normaal niet snel doe omdat ik alles graag lekker zelf ontdek. Maar een tour om dolfijnen te spotten kon ik natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan. En daar had ik geen spijt van! Voor 35 euro was dit één van de meest fantastische hoogtepunten van Portugal.

Balans | Entreegelden, dagtripjes en vakantie: €1.142 (waarvan €700 vakantie in Algarve).

Onderaan de streep: is Lissabon duur?

Als we bovenstaande kosten voor vliegtickets, het appartement, ov, eten en drinken, daguitjes en vakantie bij elkaar optellen, kostte deze maand Lissabon mij in totaal €3.500. Hierin wil ik nogmaals benadrukken: ik heb totaal niet op geld gelet en een maand lang alles gedaan wat ik wilde doen. Anderzijds heb ik wel veel dingen te voet gedaan, en daarmee dus geld bespaard op ov- en taxiritjes. Ook kookte ik geregeld zelf in mijn appartement, als ik even geen zin had om uit eten te gaan.

Met deze lifestyle kun je dus ongeveer rekenen op dit bedrag, maar als je wil kan het zeker vele malen goedkoper. Dus, is Lissabon duur? Wat mij betreft niet. Het leven in Portugal is in alle opzichten goedkoper dan in Nederland. Als je een plek zoekt om tijdelijk te wonen en te werken in het buitenland, is Lissabon je place to be!

Is Lissabon duur?

Bespaartips voor jouw maand in Lissabon

1. Boek een appartement met een keuken en vriezer. Zo kun je af en toe zelf koken en het eten voor langere tijd bewaren.

2. Doe veel dingen te voet. Je bespaart niet alleen ov-kosten, maar je komt onderweg ook nog eens leuke bezienswaardigheden en cafeetjes tegen, die je anders niet had gezien. 

3. Uit eten in Lissabon is niet duur, maar als je hier toch wat op wilt besparen ga dan naar een traditioneel Portugees tentje, zoals Tu & Eu. Hier betaalde ik 10 euro voor een leuk diner met een wijntje, mandje brood en lekkere tapas. 

4. Met een Lisboa card reis je gratis met het ov en krijg je (extra snelle) toegang tot diverse bezienswaardigheden. Als je van plan bent op één dag veel te bezoeken kan zo’n kaart goedkoper zijn dan wanneer je alles los betaalt.

5. Over het algemeen geldt: hoe eerder je boekt, hoe beter. Dat geldt voor je appartement en vliegtickets, maar ook voor bijv. treintickets van Lissabon naar Porto. Ik boekte deze ongeveer 5 weken vooraf via Comboios de Portugal.  

Andere handige tips voor een maand in Lissabon

Maak een begroting

De kosten voor levensonderhoud in Lissabon zijn goedkoper dan in Nederland. Hierboven heb je kunnen lezen wat een maand in Lissabon je ongeveer kost als je dezelfde lifestyle hebt als ik. Voor je gaat, raad ik je aan om een persoonlijke begroting te maken. Houd daarin ook rekening met onvoorziene kosten en kosten die thuis doorlopen, zoals een hypotheek en alle maandelijkse lasten.

De beste wijken om te verblijven in Lissabon

Volgens de Safe Cities Index 2021 behoort Lissabon tot een van de veiligste steden ter wereld. Een fijn gegeven wanneer je als vrouw alleen reist, zoals ik. Toch wilde ik vooraf goed uitzoeken in welke wijk ik het beste kon verblijven om met een gerust hart in het donker naar huis te lopen. Ik boekte mijn appartement in de wijk Bairro Alto in hartje Lissabon. Omdat het nachtleven zich hier afspeelt, heb je altijd mensen om je heen. Ook is dit een centrale plek voor het ontdekken van alle bezienswaardigheden in de stad. Wel minder handig als je niet van nachtelijke geluiden houdt. Andere leuke wijken om te verblijven zijn: Baixa en Chiado (het commerciële hart van Lissabon), Alfama (de oudste en meest idyllische wijk) en Estrela (hippe wijk met veel lunchspots en digital nomads).

Download de app Comboios de Portugal

Comboios de Portugal is de Portugese NS. Ik heb veel gebruik gemaakt van de app om te checken hoe laat treinen gepland staan, wat de kosten zijn van een ritje, en bij welke stations de trein onderweg stopt. Erg handige en overzichtelijke app!

Ontmoet gelijkgestemden

In Lissabon wonen en werken veel expats en digital nomads. Het is heel gebruikelijk om in je eentje uit eten te gaan, of je laptop even open te klappen in een koffietentje. De kans is groot dat je op die momenten dan ook veel gelijkgestemden ontmoet, vooral als je op zondag gaat lunchen in de wijk Estrela.

Langer in Portugal? Schrijf je in.

Wanneer je net als ik een maand in Portugal blijft, hoef je naast een verblijf verder niets extra’s te regelen. Wil je voor langere tijd in het land verblijven? Houd er dan rekening mee dat je jezelf in Portugal moet inschrijven. Dit is verplicht wanneer je meer dan drie maanden in het land blijft.

Is Lissabon duur?

Zou jij een maand in Lissabon willen wonen en werken?

Dit vind je misschien ook leuk:

Alle Portugal artikelen
Ezra Dijck

Na mijn wereldreis wist ik het zeker: Ik ben verliefd op Zuid-Europa. En ja, ik heb écht goed gezocht, maar die fijne mediterrane sfeer is nergens op de aardbol te evenaren. Op Zuidgekruid neem ik je mee langs de mooiste reisroutes en lekkerste foodspots in ons zonnige zuiden. Ga je mee verliefd worden?

Bekijk blogs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *