Eilandhoppen in Griekenland waarheen?

Eerste keer eilandhoppen in Griekenland: waar moet je heen?

Wanneer je voor de eerste keer gaat eilandhoppen in Griekenland kan de informatie nogal overwhelming zijn. Met zo’n 6000 Griekse eilanden valt er ook nogal wat te kiezen. Online word je overspoeld met een wirwar aan ‘top zoveel’ lijstjes, ieder met een andere ranking over het mooiste eiland van Hellas, zoals de Grieken hun land ook wel noemen. Tja, welke nummer 1 is dan de échte nummer 1? Ik deed een factcheck van de verschillende eilandengroepen en hun kenmerken, om zo makkelijker een richting te bepalen. Ga jij ook voor de eerste keer eilandhoppen in Griekenland? Dan geef ik je hierbij hopelijk een duwtje in de juiste richting.

Eilandhoppen in Griekenland waarheen

Verschillende eilandgroepen

Om te beginnen telt Griekenland honderden grote en kleine eilandjes, welke samen ongeveer ongeveer 20% van het gehele landoppervlak vormen. Grofweg zijn er vijf verschillende eilandengroepen te onderscheiden: Cycladen, Dodekanesos, Ionische eilanden, Saronische eilanden en Sporaden.  

> Deze foodfacts moet je weten voor je naar Griekenland gaat

Witte huisjes en blauwe koepeldaken op de Cycladen

Waarschijnlijk is dit de meest karakteristieke eilandengroep van Griekenland. Je kent het wel, die schilderachtige vierkante witte huisjes, blauwe koepeldaken, kronkelige kalkwitte straatjes en pittoreske windmolens en kerkjes, geheel omgeven door een prachtige azuurblauwe zee. Een sprekender beeld van eilandhoppen in Griekenland bestaat niet. De eilandengroep ligt in de Egeïsche zee, tussen Athene en Kreta. Het grootste eiland van deze groep is Naxos, bekend om zijn mooie stranden. Op zoek naar romantiek? Dan is het idyllische Santorini een goede keus. Hier kun je genieten van de prachtige en welbekende zonsondergang. Samen met heel veel andere romance seekers, by the way. Andere bekende Cycladen zijn Mykonos, Paros en Ios.

” Speciaal voor romance seekers

Dodekanesos: voor sportieve zonaanbidders

Een spannende naam, maar laat je er niet door afschrikken. Dodekanisa betekent 12 eilanden. Geheel onterecht trouwens, want in totaal bestaat deze groep uit 163 eilanden. Echter, sommige zijn zo klein of zelfs onbewoond, waardoor ze niet zijn meegenomen in de benaming van deze eilandengroep. Zou ook een lange naam worden anders. De eilandengroep ligt net zoals de Cycladen in de Egeïsche zee, maar dan richting de Zuidwestkust van Turkije. Het grootste eiland van de Dodekanesos is Rhodos. Hoog tijd om jouw vitamine D gehalte aan te vullen? Dan zit je in dit zonnigste hoekje van Griekenland goed! Ook geschiedenis en cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Rhodos. Een andere bekende in deze hoek is het eiland Kos. In vergelijking met andere Griekse eilanden is het hier vrij vlak met weinig bergen. Ideale omstandigheden om te fietsen, en dat gebeurt hier dan ook veelvuldig!

De (w)onder(e)waterwereld van de Ionische eilanden

Deze eilandengroep wordt ook wel Eptanissa genoemd, wat zeven eilanden betekent. Het lijkt erop dat die Grieken er naast een ander geschrift ook een andere telling op na houden. Het gaat hier namelijk niet om zeven, maar om twaalf eilanden. Ach, what do I know? Zal wel een cultuurverschilletje zijn.

De Ionische eilanden liggen in de gelijknamige zee, als je op de kaart kijkt aan de linkerkant van Griekenland. Deze groep staat bekend om zijn gevarieerde landschappen, groene natuur, beboste bergen en een helderblauwe zee. Ben je gek op de onderwaterwereld? Dan ga je waarschijnlijk blij worden van Zakynthos, waar je tussen de octopussen, schorpioenvissen en zeeschildpadden kunt zwemmen! Andere Ionische eilanden zijn Corfu, Kefalonia, Zakynthos, Lefkas, Ithaki, Paxi en Kythira.

” Zwemmen tussen octopussen, schorpioenvissen en zeeschildpadden

Eilandhoppen in Griekenland waarheen

> 6x doen op Zakynthos voor echte foodies

Saronische eilanden: authentiek, onbekend en onbemind

De underdog, nog onbekend bij het grote (internationale) publiek. Niet bij de Grieken zelf overigens, die bezoeken deze eilanden regelmatig tijdens weekenden of feestdagen. Ideaal omdat ze dichtbij het vasteland liggen waardoor ze makkelijk te bereiken zijn. De eilandengroep ligt ten zuiden van Athene. Leuke tip dus als je op citytrip bent in de hoofdstad: pak gelijk een eilandje mee! Vanuit de Atheense haven Piraeus ben je ongeveer in 40 minuten bij het dichtstbijzijnde eiland. Doordat de eilanden niet bekend zijn bij het grote publiek zijn ze nog authentiek. Denk aan knusse baaitjes met helderblauw water en pittoreske kloosters en kerken.

Als een filmster in de groene natuur van de Sporaden

Terwijl ik hier zit te broeden op een serieuze woordgrap, blijkt dus gewoon dat ons woord ‘sporadisch’ is afgeleid van het Griekse ‘sporades’, wat zoiets betekent als ‘hier en daar’. Precies wat wij bedoelen met sporadisch en precies wat ook het geval is met deze eilandengroep. Weg woordgrap. Enfin, de Sporaden is dus een wat kleinere eilandengroep, die dicht tegen de oostkust van het vasteland ligt. Het is er groen en bebost, omgeven door een prachtige smaragdgroene zee. De film Mamma Mia is hier opgenomen. Hoewel ik helemaal geen fan ben van musical films, spreken de beelden natuurlijk boekdelen! Dus wil jij je wanen in een heuse filmset, bezoek dan bijvoorbeeld het eiland Skopelos, waar de meeste opnames zijn gemaakt.

waarheen in griekenland
waarheen in griekenland

But that’s not all!

Nope, zelfs met een Griekse telling hebben we nog niet alle eiland-areas gehad. Zo bevindt zich bijvoorbeeld nog een groepje eilanden in de Oostelijke Egeïsche zee, voor de kust van Turkije. Lesbos en Samos zijn hiervan de bekendste.

En natuurlijk Griekenlands grootste en bekendste eiland Kreta, die samen met wat omliggende eilandjes de gelijknamige regio vormt. De associatie die ik bij Kreta heb zijn toch vooral de sterren op de schouders van Tony en de onverstaanbare wartaal van Jokertje. Heerlijke televisie trouwens toentertijd, dat Oh Oh Cherso. Maar toch jammer voor het imago van het eiland, want het heeft zoveel meer te bieden dan zon en zuipen. Je kunt er bijvoorbeeld prachtige wandelingen maken, varen door pittoreske vissersdorpjes en Zeus’ geboorteplaats bezoeken. 

Eilandhoppen in Griekenland waarheen
Ezra Dijck

Na mijn wereldreis wist ik het zeker: Ik ben verliefd op Zuid-Europa. En ja, ik heb écht goed gezocht, maar die fijne mediterrane sfeer is nergens op de aardbol te evenaren. Op Zuidgekruid neem ik je mee langs de mooiste reisroutes en lekkerste foodspots in ons zonnige zuiden. Ga je mee verliefd worden?

Bekijk blogs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opmerkingen