Eten in Bologna: dit moet je proeven!

Foodies, zet Bologna bovenaan je bucketlist! In deze culinaire stad is het smullen. We kennen allemaal de pasta bolognese, maar er zijn meer culinaire hoogstandjes die je zeker moet proeven als je in Bologna bent. Lekker eten kun je in Italië doorgaans (bijna) overal, maar niet overal zit je zo dicht op het vuur als hier. Bologna is namelijk de hoofdstad van Emilia-Romagna, de regio waar nogal wat klassiekers geboren zijn. Zo is het nabijgelegen stadje Parma de bakermat van de gelijknamige ham en parmezaanse kaas, en vind je niet veel verderop de geboorteplaats van de balsamico, namelijk Modena. Check hier welke specialiteiten je niet mag missen in Bologna.

Tagliatelle al ragù

Yes dit is ‘m, dé reden waarvoor je naar Bologna komt: de tagliatelle al ragù. Niet te verwarren met spaghetti bolognese, want die kennen ze hier helemaal niet. Al bedoelen we natuurlijk wel hetzelfde. Traditioneel eten de Italianen dit wereldberoemde maaltje een stevige saus met stoofvlees en tagliatelle, zodat de saus goed wordt opgenomen. Voor een makkelijke maaltijd mag het stoofvlees ook worden vervangen door gehakt. Tagliatelle al ragù staat in Bologna zowat op iedere menukaart, dus kan niet missen.

> Restaurants Bologna: 8x de leukste hotspots

Eten in Bologna

Tortellini en brodo

Wist je dat Bologna ook de geboortestad is van tortellini? Al is er wel wat onenigheid tussen Bologna en het nabijgelegen stadje Modena, over waar de gevulde deegringetjes nu écht vandaan komen. Maar daar zou ik me niet al te druk om maken terwijl je Tortellini en brodo eet in Bologna. Letterlijk betekent het ‘tortellini in bouillon’, en dat is ook precies wat je krijgt. Comfort food om je vingers bij af te likken.

Eten in Bologna

Tortellini in parmigiano zabaione

Niet alleen de tortellini vindt zijn oorsprong in deze regio. Ook de parmezaanse kaas komt hier vandaan, uit het stadje Parma. Dit wereldberoemde kaasje wordt dan ook veelvuldig gebruikt in en op diverse gerechten in Bologna. Het beste van twee werelden is toch wel wanneer ze tortellini gevuld met parmezaanse kaas met parmezaanse room serveren: tortellini in parmigiano zabaione.

Tip: de lekkerste tortellini in parmigiano zabaione van Bologna eet je bij pastabar Sfoglia Rina. Let op: tijdens lunchtijd, wanneer veel locals hier hun pasta to go halen, kan het erg druk zijn. Ga liever voor een late lunch of extra early diner.

> Stedentrip Bologna in 3 dagen: bezienswaardigheden & tips!

Mortadella

In Quadrilatero, het culinaire hart van Bologna, vind je tientallen restaurantjes en barretjes waar je borrelplanken kunt bestellen met brood en verschillende charcuterie. Hier ga je sowieso mortadella tegenkomen. Dit flinterdunne vleeswaar heeft een zijdezachte structuur en is door de toevoeging van extra vetblokjes lekker smeuïg. Soms kom je ook varianten tegen waar peperkorrels of pistachenoten aan toegevoegd zijn.

Crescenta

Een andere typisch bolognese specialiteit is crescenta. Een soort focaccia brood, maar dan wat steviger en door de toevoeging van spekjes extra zout. Je kunt crescenta zelf kopen bij een van de vele kruidenierswinkeltjes in de Bologna, maar hij komt vast en zeker ook voorbij op een van de borrelplanken die je hier bestelt.

Tip: de traditionele borrelplanken bestel je in het culinaire hart van de stad, Quadrilatero. Voor een iets meer fancy variant ga je naar La Prosciutteria.

Tigelle

En we blijven nog even hangen bij de borrelplanken. Naast de charcuterie en kaasjes die je daarop vindt, worden ook regelmatig tigelle geserveerd. Kleine ronde flatbreads die je herkent aan de opdruk van een bloem. De broodjes komen oorspronkelijk uit het nabijgelegen Modena, maar in Bologna smaken ze zeker net zo goed. Met hun krokante buitenkant en fluffy binnenkant, zijn tigelle perfect om te eten met vleeswaren of kaas.

Italiaanse gelato

Oké, niet per se typisch bolognees, maar wel typisch Italiaans. Je kunt Italië natuurlijk niet verlaten zonder een lekkere gelato te eten. Voor het lekkerste ijs in Bologna ga je naar Cremeria la Vecchia Stalla. Deze ijssalon zit vlakbij Piazza Stefano, een van de bekende pleinen van Bologna, waar je jouw gelato gezellig kunt opeten.

Eten in Bologna

Wat ga jij allemaal eten in Bologna?

Dit vind je misschien ook leuk:

Ezra Dijck

Na mijn wereldreis wist ik het zeker: Ik ben verliefd op Zuid-Europa. En ja, ik heb écht goed gezocht, maar die fijne mediterrane sfeer is nergens op de aardbol te evenaren. Op Zuidgekruid neem ik je mee langs de mooiste reisroutes en lekkerste foodspots in ons zonnige zuiden. Ga je mee verliefd worden?

Bekijk blogs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.