Eten in Sicilie

Eten in Sicilië: 10 klassiekers die je moet proeven

Dat Italië the promise land is voor een rijk culinair leven, is volgens mij niets nieuws. Wat voor mij wel nieuw was, is dat het eten op Sicilië een heel andere beleving heeft dan de rest van Italië. Macho als ze zijn, zijn de Sicilianen rete trots op hun culinaire hoogstandjes. En terecht, want ze zijn uniek in vergelijking met alles op het vasteland. Dit komt voor een groot deel door de invloed van verschillende culturen, zoals de Griekse en Arabische, wat voor een verrassende blend aan smaken zorgt. Verbaas je daarom niet als couscous hier regelmatig op de menukaart voorbij komt. Wat je zeker niet mag missen als je gaat eten in Sicilië, zijn deze tien klassiekers! 

1. Arancini | Gevulde risottoballen

Met stipt op nummer één, de gefrituurde gevulde risottoballen, ofwel: arancini. Je kent ze vast wel. Deze klassieker heeft zijn roem namelijk ver buiten Sicilië verspreid, maar mag zijn afkomst natuurlijk niet verloochenen. Traditioneel zijn arancini gevuld met ragout, maar ze zijn net zo lekker met mozzarella, spinazie, ham of andere creaties die anno nu aan de lopende band worden bedacht. Arancini vind je op iedere hoek van het eiland, maar vooral in Palermo heb ik de meeste variaties voorbij zien komen. 

Tip: bezoek Mercato del Ballarò in Palermo. Dit is de oudste en grootste (food)markt van de stad en staat vol met eetkraampjes waar ze alle soorten arancini verkopen. Andere bekende (food)markets in Palermo zijn Marcato del Capo en Marcato Vucciria.   
Eten in Sicilië
Arancini met ragout

2. Granita con brioche | Broodje ijs

Een broodje ijs? Jawel, het bestaat. En ja, dit wil je! Op Sicilië wordt het vooral gegeten als verfrissend ontbijt of tussendoortje tijdens de warme zomermaanden. Granita lijkt een beetje op sorbetijs, maar dan met een iets grovere structuur. De smaken variëren van citroen tot chocola en alles wat er tussen zit. De granito wordt meestal in een glas geserveerd, met daarnaast een zoet, luchtig brioche broodje. Deze scheur je in stukjes en doop je in de granita. Smakelijk!

3. Pasta alla norma | Gefrituurde aubergine met gezouten ricotta

Oh jongens, ik weet nog precies waar ik was en wat ik deed toen ik voor het eerst de Siciliaanse pasta alla norma proefde. Wat een hit! De zachte en smeuïge structuur van de gefrituurde aubergine in tomatensaus, in combinatie met de harde en extra zoute ricotta kaas, is zó hemels. Het gerecht is ontstaan in Catania en dankt zijn naam aan de beroemde opera ‘Norma’, gecomponeerd door Vincenzo Bellini. Voor de pizza liefhebbers staat ook de ‘pizza alla norma’ regelmatig op de menukaart.

4. Caponata | Zoetzure groenteschotel 

Wie traditioneel wil eten op Sicilië, bestelt caponata als bijgerecht, antipasti of als topping voor op brood. Deze groenteschotel bestaat meestal uit een mix van aubergine, ui, tomaat paprika, courgette, kappertjes en pijnboompitten. Wat caponata zo bijzonder maakt is de combinatie van zoet en zuur, door toevoeging van azijn en suiker. Een van mijn favoriete gerechten op het eiland. Zeker een keer eten als je op Sicilië bent!

5. Pasta con la sarde | Pasta met sardientjes 

Deze pasta wordt gezien als het symbool van de culturele geschiedenis die Sicilië rijk is. Pasta con la sarde is een bijzondere smaakcombinatie van zoute sardines en ansjovis, met als tegenhanger de zoetigheid van rozijnen, het frisse van venkel en delicate toetsen van saffraan. Een echte culinaire reist terug in de tijd.

6. Vis, vis en nog meer vis 

Naast de pasta con la sarde zijn er nog veel meer visgerechten die je moet proeven. Je bent tenslotte op een eiland. Zo is de spaghetti ai ricci mare (spaghetti met zee-egel) ook een bekend gerecht op Sicilië. Enorm lekker, maar ook een beetje omstreden omdat zee-egels vanwege de populariteit van dit gerecht een bedreigde diersoort zijn. Ook staan zwaardvis en inktvis regelmatig op het menu. Een ding is zeker: als visliefhebber kom je hier niets tekort.

Tip: ben je in Catania? Ga dan lunchen bij Sciricco Fish Lab, direct aan de vismarkt. Bij deze foodcorner worden verse ingrediënten van de vismarkt gebruikt om de gerechten te bereiden. Ik bestelde een broodje zwaardvis (een hit in Catania) en gefrituurde zeevruchten. Verwacht geen chique setting, maar proef de dynamiek van het echte Catania.   

7. Panelle | Plakjes kikkererwtenmeel

Gefrituurde plakjes kikkererwtenmeel. Los uit het vuistje, of belegd op een wit sesam bolletje. Klinkt gek, en dat is het eigenlijk ook. Maar zeker het proeven waard. In Palermo is panelle een populaire streetfood-snack die vaak wordt verkocht op de straatmarkten en bij foodcorners. Extra lekker: besprenkel je panelle met citroensap voor een frisse smaak. 

8. Cannoli | Deegrolletje met ricotta 

Cannoli (meervoud: cannolo), wie kent ze niet; de wereldberoemde gevulde deegrolletjes uit Sicilië. De oorsprong van dit geliefde gebakje gaat ver terug in de tijd, toen de Arabieren het voor het zeggen hadden op het eiland, ergens tussen het jaar 800 en 1000 na Chr. De cannolo worden meestal vlak voor het serveren gevuld met verse gezoete ricotta, om te voorkomen dat de rolletjes anders zacht worden. De uiteinden van de cannolo worden vaak bestrooid met pistache of chocola.

9. Sficione | Streetfood pizza

Een pizza kan in dit ‘Eten in Sicilië-lijstje’ natuurlijk niet ontbreken. Maar het zou Sicilië niet zijn als ze het net even anders doen. Dit is namelijk geen traditionele pizza. Een sficione is vierkant en heeft een dikke en luchtige bodem, waardoor het meer iets wegheeft van een focaccia. Traditioneel wordt deze Palermitaanse streetfood pizza belegd met gekarameliseerde ui, ansjovis, tomaat en kaas. Maar inmiddels zijn er vele andere varianten in omloop met bijv. olijven, kappertjes of salami. 

10. Couscous alla pesca | Couscous met vis

Voor de lekkerste couscous hoef je zeker niet af te reizen naar Marokko. Dankzij de Arabische invloeden kom je dit goedje in meerdere restaurants op Sicilië tegen. Met name rondom de stad Trapani, waar het ook wel couscous alla Trapanese wordt genoemd. Het geheim van de perfecte couscous op Sicilië is dat deze wordt gekookt in visbouillon en een zachte en vochtige consistentie heeft, waardoor het gerecht bijna een soort soep lijkt. 

Tip: ieder jaar in september wordt in San Vito lo Capo (in het noorden van Sicilië) een couscous festival georganiseerd. Chefkoks van over de hele wereld gaan de strijd met elkaar aan voor het beste couscous recept. Hier vind je meer informatie over dit culinaire event.
Eten in Sicilië
Heerlijke couscous alla pesca in Cefalù

Wat ga jij eten in Sicilië?

Dit vind je misschien ook leuk:

Ezra Dijck

Na mijn wereldreis wist ik het zeker: Ik ben verliefd op Zuid-Europa. En ja, ik heb écht goed gezocht, maar die fijne mediterrane sfeer is nergens op de aardbol te evenaren. Op Zuidgekruid neem ik je mee langs de mooiste reisroutes en lekkerste foodspots in ons zonnige zuiden. Ga je mee verliefd worden?

Bekijk blogs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *