Filodeeghapjes feta

Filodeeghapjes met feta, munt, pistache en honing

Vorig jaar maakte ik samen met mijn vriend een roadtrip door Zuid-Spanje, waar ik natuurlijk helemaal wild werd van al die goddelijke tapas. Toen we tijdens onze reis in het witte stadje Zahara de la Sierra aankwamen, besloten we voor de verandering eens te gaan lunchen bij een Marokkaans restaurant. En dat bleek een goede keus! We bestelden daar heerlijke filodeeghapjes gevuld met feta, noten en andere ingrediënten.

Die Marokkaanse invloeden zijn hier overigens niet gek, want vanuit Zuid-Spanje ligt Marokko binnen handbereik. In Marokko noemen ze deze filodeeghapjes briouats. Ze worden daar gevuld met bijvoorbeeld met lamsgehakt of geitenkaas. Ik ben thuis aan de slag gegaan met een eigen variant van de filodeeghapjes met feta, munt, pistache en honing. Een heerlijke snack voor bij de borrel, met het gevoel dat je toch een beetje op reis bent.

Filodeeghapjes feta

Bereidingstijd: 30 min.
Oventijd: 20 – 25 min.

Dit heb je nodig (voor 10 filodeeghapjes)

  • 1 pakje filodeeg vellen (10 stuks)
  • 40 gr ongezouten pistachenootjes 
  • 180 gr feta
  • 2 el fijngehakte verse munt
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl honing
  • 100 gram roomboter
  • 2 el sesamzaadjes
  • Optioneel: kwark met een beetje honing om te dippen

Zo maak je het

1. Ontdooi het filodeeg ongeveer 30 tot 45 minuten in een vochtige theedoek. Smelt de roomboter in een paar minuten in een pannetje op laag vuur. Giet de boter over in een kommetje wanneer deze gesmolten is. 

2. Hak de pistachenootjes en feta fijn met een mes. Doe dit in een kom en voeg de fijngehakte munt, honing en olijfolie toe. Roer goed door tot een smeuïge pasta.

3. Verwarm de oven voor op 200 graden en beleg een bakplaat met bakpapier.

4. Leg een filodeeg vel op het werkblad en bestrijk deze met gesmolten boter. Leg hierop nog een vel en bestrijk die ook met boter.

5. Snijd het dubbele filodeeg vel in de lengte doormidden zodat je twee lange repen krijgt.

6. Beleg de repen aan de onderkant met het feta mengsel en rol hem op. Leg op de bakplaat en bestrijk nogmaals met de gesmolten boter.

7. Herhaal dit tot de vellen op zijn (je hebt dan 10 rolletjes) en strooi er vervolgens de sesamzaadjes overheen.

8. Bak de filodeeghapjes met feta in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin in de oven. Houd goed in de gaten want op het laatst kan het ineens snel gaan.

“Eet smakelijk!

Filodeeghapjes feta
Ezra Dijck

Na mijn wereldreis wist ik het zeker: Ik ben verliefd op Zuid-Europa. En ja, ik heb écht goed gezocht, maar die fijne mediterrane sfeer is nergens op de aardbol te evenaren. Op Zuidgekruid neem ik je mee langs de mooiste reisroutes en lekkerste foodspots in ons zonnige zuiden. Ga je mee verliefd worden?

Bekijk blogs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *