Sangria proosten

Een Spaans vorkje prikken bij El Patio in Breda

Update: per februari 2020 is El Patio gesloten en gaat een nieuwe eigenaar verder met een aangepast concept.

Afgelopen week steeg de temperatuur in ons kikkerlandje weer naar Spaanse waardes. Wat kun je dan beter doen dan jezelf verkoelen met een ijskoude sangria en genieten van een paar goede tapas?Precies, dat dus! Wij beleefden die Spaanse sferen deze week bij El Patio in Breda, waar ze heerlijke pintxos serveren. Pintxos zijn eigenlijk tapas op een broodje. Ze hebben hun naam te danken aan het prikkertje wat door het gerechtje wordt gestoken om de boel bij elkaar te houden. De kleur van de prikker geeft ook de prijs van het gerechtje aan. Pintxos komen van origine uit Spaans Baskenland, waar ze het ‘tapabroodje’ zelfs tot een ware kunst verheven. Vandaag zitten we iets dichterbij huis. Kijk je mee?

Tapas eten Breda restaurant EL Patio

“Top setting, top sfeer

Bij binnenkomst is wel duidelijk dat de naam ‘El Patio’ niet zomaar uit de lucht komt vallen. Je loopt vanuit de stad zo dit gezellige knusse binnenplaatsje op en waant je direct in Spaanse sferen. Kan aan die 33 graden liggen, maar vooral aan het oog voor detail van de eigenaar. De verweerde houten tafels, het Moorse tegelwerk, de gekleurde bloempotten en Spaanse achtergrondmuziek dragen hier allemaal aan bij. Top setting, top sfeer, ik zeg: cheers! Met een dikke vette karaf sangria die de serveerster inmiddels voor ons heeft neergezet. 

Snagria en tapas eten bij restaurant El Patio in Breda

(Laat) jezelf bedienen

Het concept van El Patio zorgt ervoor dat je lekker lang kunt tafelen op z’n Spaans. Wanneer je zin hebt pak je zelf koude pintxos van de bar, of je wacht op een van de warme tapas waar gedurende de avond mee wordt rondgegaan. De prikkers in de gerechtjes bewaar je, die tel je bij elkaar op en zo weet je aan het eind van de avond wat je kwijt bent. Niet zo’n rekenwonder? Ga dan lekker op maandag of dinsdag, dan eet je onbeperkt pintxos voor €22,95. Hier kwamen wij afgelopen dinsdag per ongeluk achter. 

In het monumentale pand met hoge plafonds en Spaanse inrichting (liefde) staan de eerste pintxos al op ons te wachten (nog meer liefde). Bij de gerechtjes staat aangegeven wat het precies is. Ik begin met een gazpacho, broodje brie met honing, mosterd en walnoten en een pasteitje met zalm. Als we dit op hebben komt de serveerster langs met lekkere malse kipspiesjes en even later met good old favourite pittige kaaskroketjes. Heaven!  

“Lekker lang tafelen op z’n Spaans

Na een korte sangria break ga ik de volgende ronde voor een broodje met een lichtpittige tomatenspread, serranoham en manchego kaas. Lekker! Ook de zoete aardappel tortilla met tomaat en geitenkaas valt goed is de smaak. Pas daarna volgt hét moment van de avond: het broodje met heerlijke sappige, gegrilde chorizo. Toch wel mijn favorietje vanavond.

Tapas eten Breda restaurant EL Patio
Tapas eten Breda broodje chorizo

Later die avond deden we nog een klein rondje koude pintxos en kwamen er regelmatig verschillende warme tapas voorbij, zoals broodjes met gebakken zalm en kerriesaus, gegrilde gamba’s in knoflookolie en mini cheeseburgertjes. 

Wat wij naast het lekkere eten zo fijn vonden aan El Patio is de gezellige, ongedwongen sfeer. Je kunt hier heel de avond borrelen, zelf pintxos pakken wanneer je zin hebt of gewoon lekker blijven zitten tot er een plank met warme tapas onder je neus wordt geduwd. De kaart wisselt regelmatig en in het weekend kun je vaak nóg uitgebreidere tapas eten. Zeker de moeite waard om dan weer eens te gaan proeven!

Klik hier voor meer foodspots

Ezra Dijck

Na mijn wereldreis wist ik het zeker: Ik ben verliefd op Zuid-Europa. En ja, ik heb écht goed gezocht, maar die fijne mediterrane sfeer is nergens op de aardbol te evenaren. Op Zuidgekruid neem ik je mee langs de mooiste reisroutes en lekkerste foodspots in ons zonnige zuiden. Ga je mee verliefd worden?

Bekijk blogs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *