Ik ben er nog niet helemaal over uit aan welk land de strukli nu volledig toebehoort. Tijdens onze citytrip in Ljubljana aten wij een ‘traditionele Sloveense struklji’, terwijl we een paar dagen later bij de buren in Zagreb een ‘typisch Kroatische strukli’ voorgeschoteld kregen. Hoewel er verschil zit in de spelling, gaat het over hetzelfde gerecht. Strukli is gekookt of gebakken deeg met een zoete of hartige vulling naar keuze. De basis van de vulling is vaak hüttenkäse.
In Zagreb aten we bij Strukli restaurant La Struk, waar ze – je zou het niet zeggen – strukli serveren, in alle soorten en maten. Een aanrader trouwens als je eens in Zagreb bent. Tip: als je door het restaurantje naar achteren loopt kun je plaatsnemen aan een van de gezellige tafeltjes in hun knusse patio, erg leuk! Ik bestelde een gebakken strukli met pesto, waar tevens dit recept op gebaseerd is. Een heerlijke mini-ovenschotel, beetje vergelijkbaar met lasagne. Hoewel een traditionele strukli ook traditionele arbeid vergt (denk aan het zorgvuldig kneden van deeg), gaan we hier voor de iets makkelijkere, maar zeker net zo lekkere variant.

10 min. bereidingstijd
35 min. oventijd
Dit heb je nodig (voor 2 personen)
- 300 gr hüttenkäse
- 125 gr zure room
- 125 gr lasagne bladen
- 4 el pesto
- 1 bol mozzarella
- 1 takje verse basilicum
- Peper
Zo maak je het
1. Mix de hüttenkäse, zure room en pesto door elkaar tot een glad mengsel. Breng op smaak met peper.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een kleine ovenschaal in en bedek de bodem met een derde van de lasagnebladen. Smeer hierover een derde van het hüttenkäse mengsel en bedek weer met lasagnebladen. Herhaal deze stap tot je drie lagen hebt en eindig met de hüttenkäse.
3. Scheur de basilicumblaadjes fijn en strooi ze over de strukli. Snijd de mozzarella in plakjes en leg ze bovenop.
4. Laat de strukli in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten gaar en mooi goudbruin worden.
Serveer voor een complete maaltijd nog een frisse salade on the side.
“Eet smakelijk!
Laat een bericht achter