Update: helaas heeft restaurant By Roots sinds juli 2019 zijn deuren gesloten. Je kunt er nog wel terecht voor catering en evenementen.
Whoop whoop, it’s friday! En niet zomaar een friday. Dit is het eerste weekend dat ik weer lekker kan genieten van een wijntje. Samen met een aantal collega’s heb ik de afgelopen maand meegedaan aan onze zelfbedachte non-alcohol challenge. Mooie periode om even bewust te worden van het feit dat het ook zonder kan. Maar toch ben ik blij dat het niet meer zonder hoeft! Het behalen van de challenge vier ik vanavond met goede vriendin Amy, bij Libanees restaurant By Roots in Breda. De naam van het restaurant heeft een dubbelzinnige betekenis. Enerzijds staat het voor de afkomst van de ondernemer, de hoofdstad van Libanon, Beiroet. Daarnaast staat het voor de verse producten met wortels (de groenten) die hier centraal staan. We kunnen hier dus gezonde gerechten uit de mediterrane keuken verwachten. Helemaal mijn ding, ik heb er zin in!
“De kleur van de zee, een mini-vakantiegevoel
Bij binnenkomst vallen direct de frisse turquoise accenten van het interieur op. Kleur van de zee, mini-vakantiegevoel, yeah! We worden vriendelijk begroet door de medewerksters, die aangeven dat we zelf een plekje mogen kiezen. We nemen plaats aan een van de bartafels bij het raam, zodat we tijdens het eten en kletsen lekker kunnen wegkijken over de Ginnekenweg.
Na onze wekenlange drooglegging grijpen we direct naar die oh zo geliefde wijnkaart. #MissedYou! Voor deze feestelijke aangelegenheid gaan we voor de Castelo de Medina de Verdejo. Een frisse Spaanse wijn met citrusaroma’s en nuances van anijs. Cheers to that, we’re back in the game!
Verschillende gerechtjes om te delen
Onder het genot van onze druivige vriend starten we met de By Roots Platter voor twee personen. Deze bestaat uit verschillende gerechtjes om te delen. Handig, hoeven we niet te kiezen! Ons tafeltje wordt vol gezet met Libanees platbrood en groentesticks die we kunnen dippen in de vers gemaakte zijdezachte hummus en een kruidige yoghurtsesamdip. Ook krijgen we heerlijke falafel gemaakt van kikkererwten en tuinbonen en een frisse tabouleh salade met bulgur, bladpeterselie, tomaat ui en citroen.

Bij het kiezen van het hoofdgerecht hebben we even wat moeite om de menukaart te begrijpen. Zou dit aan de kaart liggen, of aan onze intolerantie voor wijn na de afgelopen maand? Gelukkig komt een van de goedlachse, vrolijke serveersters het graag aan ons uitleggen.
Een verrassing van de chef
Bij ieder hoofdgerecht worden twee bijgerechten geserveerd, waarvan je eentje zelf mag kiezen en de ander gekozen wordt door de chef. Kun je geen keuze maken? Ga dan voor een van de By Roots Relax menu’s, waarbij je lekker achterover kunt leunen en je door de chef laat verrassen met een tafeltje vol lekkers. Hoewel dat laatste erg verleidelijk klinkt, nemen wij toch het heft in eigen handen en stellen een eigen menu samen. Ik ga voor de geroosterde halloumi met zwarte sesam, zwarte knoflookvinaigrette en seizoensgroente met geroosterde pompoen, specerijen en pompoenpitten on the side. Amy gaat voor de zoete aardappel tajine met courgette, abrikozen en yoghurt en een schaaltje groene groenten. Niet veel later staat onze tafel vol met al deze lekkere gerechtjes en verrast de chef ons met de kruidige gele rijst met rozijnen en tabouleh salade als sidedish.


Het leukste is om alles op tafel lekker met elkaar te delen, van alles wat proeven en te proberen. Zo heb je uiteindelijk een lekker gevarieerd menu. Het mooie is dat ondanks die variatie alle geuren en smaken heel goed samen gaan. De kruidige gele rijst in combinatie met de zoete aardappel tajine bekroon ik tot favoriet van de avond. De diepe, warme aroma’s en de heerlijke zoete kaneel-achtige tinten zorgen ervoor dat ik me even in Libanese sferen waan. Ook ben ik een echte fan van halloumi. Dit kruidige geroosterde kaasje in combinatie met de frisse salade verdient daarom een gedeelde eerste plek.
“Per ongeluk vegetarisch
Het menu is zo divers en smaakvol dat ik er aan het einde van de avond pas achter kom dat ik per ongeluk vegetarisch gegeten heb. Nu kook ik zelf best wel regelmatig zonder vlees, maar fijn om erachter te komen dat mijn onderbewustzijn me hierin steunt. Overigens kun je hier als vleeseter ook zeker terecht, naast de vegetarische gerechten staat er ook kip, vis of lam op de kaart.
Van vitaminebom naar calorieënbom
Nu ons vitaminegehalte weer helemaal op peil is door al deze gezonde Libanese gerechtjes, kunnen we wat mij betreft afsluiten met een dikke vette cheater! Ik stel me alvast voor hoe het is om een hap te zetten in de zachte tiramisu met oranjebloesem en sinaasappel. Of in die zoete romige semi-freddo. Helaas krijgen we te horen dat we deze niet meer kunnen kiezen. Omdat het menu regelmatig verandert is de kaart niet altijd up to date, dus goed om hier vooraf even naar te vragen. Gelukkig is er nog steeds genoeg te kiezen en ga ik uiteindelijk voor de verse parfait met frambozen en frambozencoulis. Amy laat zich door het enthousiasme van de serveerster verleiden voor de bake of the day, een flinke punt chocoladetaart met chocolade ganache en botercrème. Hoewel de smaak van mijn dessert prima was, was ik toch wel een beetje jaloers op hemelse chocolade bom van mijn overbuurvrouw. Goeie tip dus voor de volgende keer!
Laat een bericht achter