Wanneer je naar Griekenland gaat, wil je natuurlijk de Griekse eetcultuur ontdekken. Kennismaken met de lokale keuken is een van de leukste dingen die je als foodie kunt doen tijdens je trip. Door lokale gerechten te proberen proef je letterlijk de cultuur en leer je meer over je bestemming. Waarschijnlijk heb je al een beeld bij de Griekse keuken, maar nergens smaakt het eten beter dan in het land van herkomst. Dit zijn de 10 typisch Griekse gerechten die je geproefd moet hebben voor je Griekenland verlaat!
#1 Spanakopita
Ga alvast maar oefenen op deze uitspraak, want dit wil je zeker vaker eten als je in Griekenland bent. Spanakopita is een soort taart van filodeeg gevuld met spinazie, feta en heel veel olijfolie. Om je vingers bij af te likken! Dit typisch Griekse gerecht mag je zeker niet missen.
> Is eten en drinken in Griekenland duur?

#2 Tzatziki
Deze bekende dipsaus kennen we allemaal en mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Bestel hem als side dish en dip er op los met een pitabroodje of wat (gegrilde) groente. Tip: vaak staan er ook variaties op de kaart, zoals tzatziki met rode biet. Ook heel makkelijk om thuis te maken, check maar eens deze trio van Griekse dipsausjes.

#3 Stifado
Dit Griekse stoofgerecht met tomaat, ui en rundvlees vindt zijn oorsprong op Corfu. In iedere Griekse regio is het recept vaak net weer even anders. Zo gebruiken ze op Zakynthos bijvoorbeeld regelmatig kaneel in dit gerecht. Zo’n stoofpotje komt misschien niet als eerste in je op onder de Griekse zon, maar je bent hier niet geweest zonder stifado te proeven.
#4 Moussaka
Ben je gek op lasagne? Dan ben je gek op moussaka! Dit Griekse gerecht is net als zijn Italiaanse broer opgebouwd uit verschillende lagen met gehakt, tomatensaus, bechamelsaus en kaas. Het verschil is dat hier geen pastavellen, maar plakjes aubergine of aardappel worden gebruikt om het gerecht mee op te bouwen.

#5 Dolmades
Dolmades zijn kleine hapjes van gevulde wijnbladeren met rijst, munt, citroen en soms ook gehakt. Ze worden vaak koud geserveerd. Door hun kleine formaat en frisse smaak zijn dolmades ideaal als tussendoortje. Maar je kunt zo ook bestellen als voorgerecht, sidedish of borrelhapje.

#6 Gebakken feta
Team zoet en team hartig united: dit is het beste van twee werelden! Of het slechtste, vanuit healthy oogpunt. De feta wordt gepaneerd of gewikkeld in filodeeg en kort gebakken in olie. Daar overheen een paar flinke lepels honing en als finishing touch een beetje geraspte citroen zest of sinaasappel zest en sesamzaadjes.
#7 Saganaki
Saganaki betekent letterlijk ‘kleine koekenpan’, een verwijzing naar het pannetje waarin dit Griekse kaasje gebakken wordt. De kaas wordt gesmolten tot het borrelt en er een korstje op komt. Traditioneel wordt het geserveerd met citroensap en peper. Maar inmiddels bestaan er meerdere varianten, zoals deze gekarameliseerde saganaki met kappertjes en aardbeien.

#8 Keftedes
Gehaktballetjes in tomatensaus, wie kent ze niet. Hoewel gehaktballen voor ons Hollanders niet nieuw zijn, is de smaakexplosie van deze Griekse variant toch moeilijk te evenaren. Ze zijn veel smaakvoller en kruidiger. Vaak maken ze voor dit typisch Griekse gerecht gebruik van oregano en munt.
#9 Kataifi
Een typisch Grieks dessert. Of mediterraans beter gezegd, want Kataifi kom je ook tegen in Turkse en Arabische keukens. Deze zoete caloriebom bestaat uit dun gesponnen draadjesdeeg, pistachenoten, kaneel en honing. Heel veel honing. Zelfs wanneer je team zoet bent, kan dit best overweldigend zijn. Maar hé, als foodie sla je dit natuurlijk niet over.

#10 Pita gyros
Oké, inkoppertje natuurlijk. Maar je bent niet in Griekenland geweest zonder een pita gyros in je mond te stoppen. Culinair? Nee. Lekker? Dat wel! Wij kennen het voornamelijk als comfort food na een gezellige stapavond, maar als lunch of quick diner doet deze Griekse snack het ook ontzettend goed!

Laat een bericht achter