Must see op Samos: de Potami watervallen

De Potami watervallen zijn een bekende highlight in het noorden van Samos, vlakbij Potami Beach. Potami betekent letterlijk ‘rivier’, en dat is dan ook precies wat je kunt verwachten wanneer je naar de watervallen op zoek gaat. Onderweg loop je door het bos langs stromende beekjes, hoge rotswanden en over houten bruggetjes. Om de watervallen echt te zien moet je zelfs een stukje zwemmen door het ijskoude bergwater. Durf jij het aan? Ook als je niet zo’n waterrat bent is deze mini-hike naar de Potami watervallen zeker eentje voor op de bucketlist in Samos.  

> Roadtrip Samos in 7 dagen: tips voor de mooiste plekken

Potami watervallen Samos
Achter Potami Beach begint de hike naar de Potami watervallen

Hoe kom je bij de Potami watervallen?

Vanuit Karlovasi, een stad in het noorden van Samos, rijd je met de auto in ongeveer 7 minuten naar Potami Beach. Hier kun je je vierwieler kwijt op een van de parkeerplaatsen, of langs de kant van de weg. Achter Potami Beach loopt een zandweggetje de bossen in. Dat is het begin van je route naar de Potami watervallen. De wandelroute is 1,5 km lang en duurt ongeveer twintig minuten (one way).  

Spoiler alert: wij vonden de wandelroute naar de watervallen toe indrukwekkender dan de eindbestemming. Dus geniet van alles wat je ziet onderweg, maar dat zal niet moeilijk zijn. Je loopt door het groene bos, over houten bruggetjes, langs stromende beekjes en hoge rotswanden. Heel vet! De wandeling is niet zwaar, wij deden hem zelfs op teenslippers. Na twintig minuten kom je bij een klein meertje waar je niet meer verder kan. Hier heb je twee opties: je loopt via een steile trap naar boven richting de taverna op de heuvel, of je waagt de sprong in het ijskoude bergwater, opweg de Potami watervallen.

Waterval 1, 2 en 3

De afstand vanaf het meertje tot de eerste waterval is ongeveer 50 meter. Je zwemt hiervoor een paar minuten door het ijskoude water. Wanneer je lichaam is bekomen van de shock, neem dan even de tijd om te beseffen in wat voor prachtige omgeving je bent. Je zwemt tussen een kloof middenin de groene bossen op Samos. Kan iemand je even knijpen?!

De eerste waterval is leuk om te zien, maar kleiner dan zijn opvolgers waterval 2 en 3. Om daar te komen zou bij waterval 1 een touw moeten hangen om jezelf omhoog te hijsen. Toen wij er waren zagen we helaas nergens een manier om erop te komen, en zijn daarom terug gegaan. Als dit touw er wél hangt, en als je wel in bent voor wat avontuur, dan kun zelfs nog door naar waterval 3. Vanaf de tweede waterval duurt het ongeveer een half uur om daar te komen. Onderweg trotseer je nog wat kleine watervalletjes, waarna je wordt beloond met een waterval van maar liefst vijf meter hoog!

Klim omhoog naar de taverna

Voor of nadat je naar de Potami watervallen zwemt, kun je de trap omhoog nemen naar taverna Archontissa. Het is een flinke klim naar boven op een super steile trap waar overal spijkers en splinters uit de treden en leuningen steken. Goed opletten dus waar je loopt. Ondanks de avontuurlijke klim zeker de moeite waard om hier van het uitzicht te genieten en even wat te drinken. Je zou hier ook je spullen kunnen achterlaten wanneer je beneden naar de waterval wilt zwemmen. Bedenk dan wel dat je deze trap twee keer op en af moet.

Tip: toen ik al vertrokken was van Samos, hoorde ik dat je via een paadje naast de taverna ook naar de watervallen kan lopen, zodat je ze van bovenaf kunt zien, in plaats van door het koude bergwater te zwemmen. Ik heb dit zelf niet gedaan, maar zeker het proberen waard als je er bent!
Potami watervallen Samos

Tips voor een bezoek aan de Potami watervallen

  • Zorg dat je je zwemspullen mee (het liefst aan) hebt wanneer je de Potami watervallen bezoekt. Vergeet ook zeker je waterschoenen niet. 
  • Wil je foto’s maken van de waterval? Dan moet je telefoon of camera mee het water in. Zorg dus voor een waterdichte hoes.
  • Neem het liefst zo min mogelijk waardevolle spullen mee. Als je naar de waterval zwemt moet je je spullen namelijk ergens achterlaten.
  • Neem je pinpas of losgeld mee zodat je wat eten of drinken kan bestellen bij de taverna op de heuvel.
  • Na je bezoek aan de Potami watervallen kun je relaxen bij Potami Beach. Ook is het leuk om een drankje te doen bij Cafe del Mundo, gelegen naast Potami Beach.

Ga jij de Potami watervallen bezoeken als je op Samos bent?

Dit vind je misschien ook leuk:

Alle Griekenland reistips
Ezra Dijck

Na mijn wereldreis wist ik het zeker: Ik ben verliefd op Zuid-Europa. En ja, ik heb écht goed gezocht, maar die fijne mediterrane sfeer is nergens op de aardbol te evenaren. Op Zuidgekruid neem ik je mee langs de mooiste reisroutes en lekkerste foodspots in ons zonnige zuiden. Ga je mee verliefd worden?

Bekijk blogs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *