Sintra bezoeken in 1 dag

Sintra bezoeken vanuit Lissabon: tips + wat je moet weten

Sprookjes bestaan niet? Wacht maar tot je Sintra hebt bezocht! Deze sprookjesstad vol gekleurde paleizen, oude kastelen en tropische tuinen ligt middenin de ongerepte Portugese natuur, omgeven door groene heuvels en beboste ravijnen. Het mystieke Sintra heeft al eeuwenlang een bijzondere aantrekkingskracht op de mens, en nog steeds. Niet voor niets dat dit ‘Efteling-stadje’ sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Wist je dat Sintra heel makkelijk te bezoeken is vanuit Lissabon? Perfect dus om deze twee te combineren. Alle tips voor een dagje Sintra heb ik hier voor je verzameld.

> Wat te doen in Lissabon, en wat je beter kunt overslaan

Sintra bezoeken in 1 dag

Het verhaal van Sintra

De geschiedenis van Sintra neemt ons mee naar meer dan 2.000 jaar geleden. Ten tijde van de Kelten stond op de plek waar nu Sintra ligt een belangrijke tempel. Zij noemden deze tempel Cynthia, wat in het Keltisch maan betekent. Later, toen de Moren het gebied overnamen, veranderden zij het in Chintra. In 1147 werd de stad terugveroverd door Koning Alfons I, en kreeg Sintra zijn huidige naam. De eeuwen hierna werd er volop gebouwd en beleefde het stadje een rijke geschiedenis dankzij ridderorders, koningen, edelen, en ontdekkingsreizigers.

De hoogtijdagen van Sintra kwamen echter ten einde tijdens de Spaanse bezetting van Portugal in de 16e eeuw. De stad kwam in verval en werd door reizigers zelfs beschreven als mistige spookstad in de bossen. Na de verwoestende aardbeving in 1755, zag de toenmalige koningin toch potentie om deze mysterieuze plek weer tot leven te wekken. Sintra werd herontdekt door aristocraten en reizigers en in de 20e eeuw werd het populair als zomeroord voor koninklijke families en miljonairs. Zij bouwden er prachtige paleizen, kastelen, landhuizen, botanische tuinen en parken, waar jij en ik vandaag nog steeds van kunnen genieten. 

Met de trein van Sintra naar Lissabon

Sintra ligt ongeveer 30 kilometer ten westen van Lissabon en is daarom perfect te combineren met een stedentrip naar de Portugese hoofdstad. Verblijf je in Lissabon? Dan is de makkelijkste manier om Sintra te bereiken met de trein. Vanuit treinstation Rossio, middenin het centrum van Lissabon, reis je in 40 minuten naar de magische sprookjesstad. Je kunt een treinticket kopen op het station, of inchecken met je Viva viagem kaart (de Portugese ov-chipkaart). Ik betaalde voor een retourtje €4,60.

Tip: download de app van Comboios de Portugal (CP). In deze app vind je alle info over de reistijden, routes en prijzen van je treinreis. 

Sintra in 1 dag? No way!

Ik zeg het maar vast om teleurstellingen te voorkomen: alle hoogtepunten van Sintra in één dag zien, dat gaat je niet lukken. Het is een uitgestrekt en heuvelachtig gebied en sommige paleizen en kastelen liggen best afgelegen. Bovendien wil je ook niet overal als een malle doorheen racen en lekker de tijd nemen om het mystieke Sintra goed te ervaren. 

Moet je dan per se langer in Sintra blijven? Nee hoor. Ik ben om 7.00 uur vanuit Lissabon vertrokken met de trein zodat ik lekker vroeg aan kwam en heel de dag de tijd had. Volgens mij heb ik een hele mooie indruk gehad van Sintra, maar belangrijk is wel: maak vooraf een goede planning van bezienswaardigheden die je wel en niet gaat bezoeken. Keuzes maken is key.

> Cascais: 5x leuke tips om te doen in één dag

Sintra bezoeken in 1 dag

De leukste bezienswaardigheden in Sintra

Keuzes maken dus. Maar hoe weet je nu wat je moet kiezen als je maar 1 dag de tijd hebt in Sintra? Dat vond ik ook een lastige, maar na wat research had ik de volgende bezienswaardigheden op mijn lijstje staan:

Pena Palace

Plaatjes van dit sprookjesachtige felgekleurde paleis heb je vast al eens voorbij zien komen. Pena Palace is letterlijk en figuurlijk hét hoogtepunt van Sintra. Dit voormalig paleis van de koninklijke familie is gebouwd op een van de hoogste heuvels van de omgeving, en daarom vanuit vele hoeken te bewonderen. De felle kleuren, verschillende levels, trapjes, koepels, paadjes en natuurlijk de prachtige omgeving maken dit niet voor niets de bekendste bezienswaardigheid van Sintra.

Tip: ik betaalde €14 voor een ticket waarmee ik toegang had tot Pena Palace Park, en het paleis van binnen kon zien. Dat laatste was echter niet zo bijzonder, en kun je wat mij betreft prima overslaan. Je komt hier echt voor de buitenkant. Bespaar jezelf dus wat geld en koop alleen een ticket voor Pena Palace Park, die kost €7,50.
Sintra bezoeken in 1 dag

Moorish Castle

Hoewel van het kasteel inmiddels niet veel meer over is dan een ruïne, staat de 450 meter lange kasteelmuur nog trots overeind. De Moren bouwden dit kasteel in de 9e en 10e eeuw bovenop de heuvel, vanwege de tactische ligging. Tijdens je bezoek aan Moorish Castle wandel je langs de kasteelmuren omhoog en heb je fantastisch uitzicht op de groene omgeving, Pena Palace en Palacio Nacional. Fijne sneakers en een goede conditie zijn geen overbodige luxe.

Quinta da Regaleira

Als je gek bent op Alice in Wonderland, dan ga je Quinta da Regaleira fantastisch vinden. In dit kasteel en landgoed van een Braziliaanse koffiehandelaar kun je uren ronddwalen langs dichtbegroeide paden, bruggetjes en verstopte plekjes. Neem zeker ook een kijkje bij de 27 meter diepe put. Je kunt hier via een wenteltrap naar beden lopen, waarna ondergrondse tunnels je weer naar een andere plek in de tuin leiden. Verstoppertje wordt hier gegarandeerd een succes.

Sintra bezoeken in 1 dag

Monserrate Palace

Door de Arabische invloeden en tropische planten in de botanische tuin, waan je je helemaal op een ander werelddeel. Monserrate Palace is misschien minder indrukwekkend dan de paleizen hierboven, maar toch vond ik dit de leukste plek om te bezoeken. Of dat nu kwam door het Insta-waardige Arabische interieur, of omdat het hier zo lekker rustig was vergeleken met de andere bezienswaardigheden, ik weet het niet. Maar zet Monserrate Palace zeker op je lijstje.

Sintra historisch centrum

Oké, eerlijk is eerlijk, je gaat vooral naar Sintra voor de paleizen, de kastelen en de omgeving. Maar als je even wilt neerstrijken voor een break, is het historisch centrum van Sintra je place to go. Smalle straatjes, gekleurde tegeltjes en restaurants en terrasjes in overvloed. Toeristisch? Ja. Maar zonder twijfel zeker gezellig. De bekendste bezienswaardigheid in het historisch centrum van Sintra is het Palacio Nacional. Dit Moorse paleis herken je aan zijn grote kegelvormige torens. Vanwege mijn drukke schema ben ik hier niet naar binnen geweest.

Sintra bezoeken in 1 dag

Vervoer in Sintra

De handigste manier om de bezienswaardigheden in Sintra te bezoeken is met de hop-on hop-off bus. I know, toen ik dit hoorde schoten er bij mij ook beelden door m’n hoofd van een groot rood gevaarte, volgepropt met toeristen en selfiesticks. Gelukkig viel dat mee. Hoewel de kleine lijnbussen zeker volgepropt zijn, is dit gewoon de mode of transport om de bezienswaardigheden in het uitgestrekte en heuvelachtige gebied te bereiken. Vanuit het station van Sintra rijden er ieder half uur twee buslijnen naar de bezienswaardigheden:

  • Sintra bus 434 (Pena Palace Circuit)
    Dit is de oranje buslijn en rijdt vanaf het treinstation naar Sintra centrum, Moorish Castle, Pena Palace en weer terug naar het treinstation.
  • Sintra bus 435 (Monserrate Palace Circuit)
    Dit is de groene buslijn en rijdt vanaf het treinstation naar Sintra centrum, Quinta da Regaleira, Palacio Seteais Palace, Monserrate Palace en weer terug naar het treinstation.

Een dagticket voor de bus kost €10. Hiermee kun je op één dag zo vaak als je wilt gebruikmaken van de verschillende buslijnen. Dit is zeker aan te raden, gezien je voor een enkele rit al €5 betaalt. De dagtickets kun je kopen op het treinstation of in de bus zelf. 

Tip: de buslijnen rijden één kant op vanwege eenrichtingsverkeer. Plan je bezoeken aan de bezienswaardigheden dus slim, zodat je niet de hele route nog een keer hoeft te maken omdat je een bezienswaardigheid hebt overgeslagen. Bijvoorbeeld: als je bus 434 neemt naar Pena Palace, dan rijdt deze eerst langs Moorish Castle. Stel je wil eerst Pena Palace bezoeken, houd er dan rekening mee dat je de busroute (die weer teruggaat naar het treinstation) eerst moet vervolgen, voordat je opnieuw naar Moorish Castle kan gaan.
Sintra bezoeken in 1 dag

Andere vervoersopties 

Geen zin in de bus? Er rijden in Sintra ook veel tuktuks die je langs de paleizen en kastelen rijden. Dit schijnt wel een stuk duurder te zijn dan de bus, al weet ik niet precies wat het kost omdat ik deze optie zelf niet heb gebruikt. Wat ik wél heb gedaan, is te voet van het treinstation naar Moorish Castle en Pena Palace gegaan. Eerlijk, dat was best een pittige wandeling en soms een flinke klim. Maar die vijf kwartier waren het helemaal waard om in alle vroegte door de groene heuvels te wandelen en helemaal niemand tegen te komen. 

Als je wel in bent voor een goede workout, zou ik zeker aanraden om dit stukje te voet te doen. Voor een mooie route: navigeer van Sintra treinstation eerst naar Moorish Castle. Google zegt dat dit 11 minuten lopen is, maar omdat hij een stuk overslaat klopt dit niet. Ga eerder uit van ongeveer 45 minuten. Op de route kom je vanzelf bordjes tegen die je naar Pena Palace wijzen, wat vanaf Moorish Castle nog een klein halfuurtje lopen is. Je kunt uiteraard ook eerst Moorish Castle bezoeken, maar omdat ik er zo vroeg was, was die nog niet open.

Extra tips voor Sintra in 1 dag

  • Keuzes maken is key. Zoals ik al eerder zei: het is onmogelijk om alle bezienswaardigheden in Sintra in 1 dag te zien. Zoek van tevoren dus goed uit wat je wil en maak een planning om je dagtrip naar Sintra zo efficiënt mogelijk in te richten.

  • Ga optijd. Sintra bezoeken vanuit Lissabon? Zorg dan dat je vroeg vertrekt om de drukte zoveel mogelijk te mijden. Ik kwam om 8.00 uur aan op een bijna leeg station in Sintra. De meeste bezienswaardigheden gaan pas om 10.00 uur open, maar soms kun je voor die tijd al terecht. Ik kwam om 9.30 uur aan bij Pena Palace en kon gewoon doorlopen. 

  • Koop ‘skip the line tickets’ online. Voor alle bezienswaardigheden heb je een apart toegangsticket nodig. Je kunt deze gewoon aan de deur kopen, maar als je de lange rijen wilt omzeilen kun je het beste vooraf je tickets boeken. Hier vind je tickets voor Pena Palace, Moorish Castle, Monserrate Palace en Quinta da Regaleira.  

  • Ga te voet. Waar veel mensen vanuit het station gelijk de hop-on hop-off bussen pakken, is het ook heel leuk (en gezond) om een deel lopend te doen. Zo ontwijk je lekker de drukte. Ik liep vanuit Sintra station via Moorish Castle naar Pena Palace. Een mooie (en pittige) route door de heuvels en bossen, die ik helemaal voor mezelf had. 
Sintra bezoeken in 1 dag

Kosten dagtrip Sintra vanuit Lissabon

Wat kost zo’n dagje Sintra vanuit Lissabon nu precies? Voor Portugese begrippen vond ik de totaalprijs wat aan de hoge kant. Dat komt met name omdat je per paleis toegangstickets koopt, en je er natuurlijk zoveel mogelijk in een dag wilt bezoeken. Daarnaast is Sintra erg toeristisch en dat zie je terug in de prijzen. Ondanks dat is een bezoek aan Sintra het dubbel en dwars waard.

Treintickets Lissabon – Sintra€4,60
Pena Palace (park + paleis)€14,00
Quinta da Regaleira€10,00
Monserrate Palace€8,00
Moorish Castle€8,00
Busticket€10,00
Lunch€20,00
Totaal:€74,60

Zou jij Sintra bezoeken in 1 dag?

Dit vind je misschien ook leuk:

Ezra Dijck

Na mijn wereldreis wist ik het zeker: Ik ben verliefd op Zuid-Europa. En ja, ik heb écht goed gezocht, maar die fijne mediterrane sfeer is nergens op de aardbol te evenaren. Op Zuidgekruid neem ik je mee langs de mooiste reisroutes en lekkerste foodspots in ons zonnige zuiden. Ga je mee verliefd worden?

Bekijk blogs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opmerkingen