Paella burgers met frisse tomatensalsa

Spaanse paella burgers met frisse tomatensalsa

I love vis en de Spaanse keuken, maar ik maak eigenlijk nooit paella. Gek eigenlijk, gezien dat toch wel zo’n beetje het Spaanse gerecht bij uitstek is. Het werd dus hoog tijd voor een paella gerecht!

Misschien heb ik een trauma overgehouden aan mijn studententijd. Op de Knorr verpakking destijds stond precies wat ik nodig had voor het maken van een paella, waaronder een bakje gemengde zeevruchten. Ik legde het bakje in de deur van mijn studenten koelkast en besloot het gerecht de volgende dag te maken. Elke keer als ik de koelkast open deed bewoog dat bakje. Ik keek naar de trillende inhoud, de zuignappen van de mini octopussen vastgeplakt aan het plastic, de mosselen die mij als Captain One-Eye aanstaarden, en de rest van de krioelende inhoud. Een gevoel van angst bekroop me. Ik durfde het bakje op den duur niet meer aan te raken, laat staan opeten!

Toen een huisgenoot twee weken later een biertje uit mijn koelkast pakte en vroeg waarom ik kaviaar met champignons in mijn koelkastdeur bewaarde, kon ik gelijk mooi gebruiken maken van de gelegenheid om het hem weg te laten gooien. Je snapt wel, die paella is er niet meer van gekomen. 

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder, kook ik niet meer met Knorr pakjes en was mijn zeevruchten fobie gelukkig van tijdelijke aard. Tijd dus voor een nieuwe poging! En niet zomaar een, wel met een leuke twist natuurlijk. Klaar voor een bijzonder gerecht: paella burgers met frisse tomatensalsa? Komtie!

> Roadtrip Zuid-Spanje in 9 dagen

Paella burgers met frisse tomatensalsa

35 min. bereidingstijd

Dit heb je nodig (voor 3 burgers)

Voor de paella burgers:

 • 90 gr gele rijst
 • 0,5 L visbouillon 
 • 100 gram diepvries gambas
 • 50 gram diepvries tuinerwtjes
 • 1 klein ei 
 • 3 el paneermeel

Voor de tomatensalsa:

 • 3 flinke trostomaten
 • 40 gr zongedroogde tomaat in olie
 • 1 teentje knoflook
 • Halve rode peper
 • Sap van een halve limoen
 • Peper en zout

Zo maak je het

De paella burgers:

1. Kook de gele rijst in 10 minuten gaar in de visbouillon en giet af.

2. Spoel ondertussen de bevroren gamba’s met warm water om te ontdooien en verwijder eventueel de staartjes. Doe hetzelfde met de erwtjes en zet apart. 

3. Maal de gele rijst en de gamba’s fijn in de keukenmachine tot er een dik mengsel ontstaat. Voeg daarna het ei toe en pulseer nog even kort. 

4. Doe het mengsel in een kom en voeg de erwtjes en het paneermeel toe. Is het mengsel nog te nat? Voeg dan wat extra paneermeel toe. Meng alles door elkaar en verdeel het in drie gelijke ballen. Duw de ballen plat tot burgers van ongeveer 1 cm dik. 

5. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de burgers op laag tot middelhoog vuur in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin. Keer halverwege.

De tomatensalsa:

1. Snijd de tomaten en zongedroogde tomaten in blokjes. 

2. Pers of hak de knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en hak fijn. 

3. Meng de tomaten, knoflook, rode peper en limoensap door elkaar. Breng op smaak met 1 el olie van de zongedroogde tomaat en wat peper en zout. 

“Eet smakelijk!

Ezra Dijck

Na mijn wereldreis wist ik het zeker: Ik ben verliefd op Zuid-Europa. En ja, ik heb écht goed gezocht, maar die fijne mediterrane sfeer is nergens op de aardbol te evenaren. Op Zuidgekruid neem ik je mee langs de mooiste reisroutes en lekkerste foodspots in ons zonnige zuiden. Ga je mee verliefd worden?

Bekijk blogs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *