Yass, stamppot time is weer aangebroken! Lekker kneuterig, lekker Hollands en lekker makkelijk. Love it! Stamppotten waren trouwens niet altijd mijn favoriet. Sterker nog, als kind vond ik zuurkoolstamppot het vieste wat er was. Als ik dan na een uur nog steeds aan tafel zat omdat ik mijn bord leeg moest eten, schoof ik het laatste beetje in mijn mouw en liep vervolgens naar het toilet om het door te spoelen. Hi mam, weet je dat ook weer! Inmiddels vind ik zuurkool zo lekker dat ik het bijna weer uit diezelfde toilet zou scheppen om op te eten. People change…
Goed, hopelijk heb je nog trek, want ik heb een heerlijk zuurkoolstamppot recept voor je klaar staan. Met een Spaanse twist, want we willen natuurlijk wel een beetje in de vakantiesferen blijven. Ready? Let’s cook!
> Road trip Zuid-Spanje in 9 dagen + food tips

25 min. bereidingstijd
Dit heb je nodig (voor 2 tot 3 personen)
- 1 kg zoete aardappels
- 500 gr verse zuurkool
- 225 gr chorizo
- 60 gr zongedroogde tomaat
- 1 sinaasappel
- 1 flinke el honing
- Klein handje pijnboompitjes
- Peper en zout
Zo maak je het:
1. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar in ruim kokend water.
2. Doe ondertussen de zuurkool in een steelpan. Was de sinaasappel en rasp de schil met een fijne rasp. Snijd de sinaasappel doormidden en knijp beide helften uit. Doe de rasp en het sap bij de zuurkool, roer door en laat op zacht vuur ongeveer 15 minuten stomen.
3. Snijd de chorizo in blokjes en bak ze 5 minuten op hoog vuur in een koekenpan zonder olie of boter. Snijd de zongedroogde tomaat in reepjes en bak de laatste minuut nog even mee. Voeg de honing op het laatste moment toe, roer goed door en zet het vuur uit.
4. Giet de aardappelen af, laat ze kort droog stomen en stamp ze daarna tot een zachte puree.
5. Voeg de zuurkool, de gebakken chorizo met tomaat (inclusief jus) en de pijnboompitjes toe aan de zoete aardappelpuree en roer goed door. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
“Eet smakelijk!
Laat een bericht achter