Citytrip Barcelona

Waarom je geen citytrip moet maken naar Barcelona

Slecht nieuws: minder tapas en sangria volgend jaar! Als het aan Fodor’s Travel ligt tenminste. Zij roepen op om geen citytrip te maken naar Barcelona. Dit jaar bracht Fodor’s voor de derde keer op rij de No List uit. Een lijst wereldwijde bestemmingen waar je níet heen moet, vanuit ethisch, milieu, of politiek oogpunt. Met steeds meer gepassioneerde globetrotters die allemaal hun vervuilende voetafdruk achterlaten, vond Fodor’s het tijd voor wat bezinning. Zij vragen zich af: hoe kunnen we verantwoordelijker reizen? Om te beginnen met het opvolgen van hun No List dus, waar dit jaar ook Barcelona op staat. Watskebeurt?

Geen ruimte meer in het centrum van Barcelona

Er kan geen weguitbreiding of busomleiding meer op tegen de hordes toeristen die de stad maar blijven bezoeken. Barcelona zit fysiek aan zijn max. Rondom de bekende highlights zoals de Sagrada Familia en Parc Guell, die iedereen tijdens zijn citytrip in Barcelona natuurlijk wil zien, wemelt het van de toeristen. Hier is geen ruimte voor verdere uitbreiding, omdat het zich middenin een woongebied bevindt.

> 5 redenen om een citytrip te maken naar Malaga

Citytrip Barcelona
Citytrip Barcelona

Leefkwaliteit van locals in Barcelona gaat achteruit

Airbnb heeft de markt in Barcelona overspoeld met aanbod van korte termijn verhuurwoningen. Dit heeft een negatief effect op de huurprijzen van de lokale bevolking, waardoor zij ineens torenhoge huren moeten betalen. Volgens Fodor’s draagt dit bij aan afbraak van de gemeenschap en algemene verslechtering van de leefkwaliteit.

Citytrip Barcelona

Barcelona heeft een citybreak nodig

Om het probleem van de overvolle stad aan te pakken en Barcelona voor zijn bewoners toegankelijk te houden, heeft de burgemeester een plan: de 500 zogenaamde superblokken. Dat zijn straatgroepen waar het verkeer wordt gereduceerd tot bijna nul en in plaats daarvan meer ruimte wordt gegeven aan voetgangers en speelplekken. Meer ademruimte dus voor de inwoners van de stad, letterlijk en figuurlijk.

Ook deze bestemmingen zien jou liever gaan dan komen

Op de No List deelt Fodor’s naast Barcelona nog meer bestemmingen die maatregelen nemen tegen massatoerisme. Zo stelde het Griekse eiland Santorini een toeristen quotum in van 8.000 per dag. Ter vergelijking: daarvoor werd het eiland met 15.500 inwoners dagelijks overspoeld door zo’n 18.000 toeristen. Santorini sluit zich hiermee aan bij Venetië en Cinque Terre, die de afgelopen jaren ook beperkingen hebben opgelegd vanwege massatoerisme. 

Santorini Fodor's no list

Waarheen dan wel?

Vanaf nu alleen nog maar tapas thuis op de bank? Zeker niet! Naast Barcelona blijven er nog een hoop andere plekken over voor een stedentrip. En zeg nou zelf: het is toch veel leuker om naar een bestemming te gaan die niet zo bekend is bij de massa? Wat dacht je bijvoorbeeld van een citytrip naar Málaga, of een roadtrip door Marokko of Sardinië?

Heb jij nog culinaire Spanje weetjes? Laat ze achter in de comments!

Dit vind je misschien ook leuk:

Meer Spanje reistips
Ezra Dijck

Na mijn wereldreis wist ik het zeker: Ik ben verliefd op Zuid-Europa. En ja, ik heb écht goed gezocht, maar die fijne mediterrane sfeer is nergens op de aardbol te evenaren. Op Zuidgekruid neem ik je mee langs de mooiste reisroutes en lekkerste foodspots in ons zonnige zuiden. Ga je mee verliefd worden?

Bekijk blogs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *